Amsterdam

Julian deelt weetjes

Ik schrijf vandaag een artikel over Amsterdam. Ik ben er al een aantal keren geweest, recent nog in het laatste weekend van oktober. Ik kom er echt heel graag! Amsterdam is de grootste stad van Nederland en tevens de hoofdstad van het land. De stad ligt in de provincie Noord-Holland; het is echter niet de hoofdstad van deze provincie, dat is Haarlem.

Geschiedenis

Op 10 mei 1940 werd Nederland binnengevallen door Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een dag later werd door Duitse vliegtuigen de Blauwburgwal verwoest in een bombardement. Hierbij werden 14 panden verwoest en kwamen 44 mensen om het leven. Vijf dagen later gaf Nederland zich over en reden de nazi's Amsterdam binnen via de Berlagebrug. Amsterdam had al eeuwenlang een grote Joodse bevolking. Begin 1941 begonnen de nazi's met de vervolging van Joden. De eerste grote razzia's waren op 22 en 23 februari 1942 op het Waterlooplein. Eerder die maand was de Joodse Raad voor Amsterdam ingesteld voor de opsporing van Joden. De Amsterdamse bevolking was zelf niet blij met de Jodenvervolgingen en kwam een paar dagen na de razzia's in opstand in de Februaristaking. Het was het eerste en enige openlijk protest tegen de Jodenvervolging in een bezet Europees land. De staking werd hard neergeslagen.

Vanaf juli 1942 werd ook begonnen met het deporteren van Joden. Dit werd hoofdzakelijk via de Hollandsche Schouwburg gedaan, waar vanuit men de Joden deporteerde naar kamp Westerbork. De Hollandsche Schouwburg stond toentertijd in het midden van de Joodse buurt. Veel Joden probeerden dan ook onder te duiken en er zijn na de oorlog honderden verhalen hierover naar boven gekomen. Het bekendste verhaal is waarschijnlijk dat van Anne Frank, die tussen 1942 en 1944 onderdook in het Achterhuis op de Prinsengracht. In haar dagboek schreef ze over haar tijd als onderduiker. Anne Frank overleefde de oorlog niet, maar haar dagboek werd na de oorlog uitgegeven door haar vader. Hiermee werd zij het symbool voor de Jodenvervolging tijdens de oorlog. In totaal kwamen 75.000 Amsterdamse Joden om het leven. Veel Amsterdammers schoten de Joden ook te hulp. Beeldhouwer Gerrit van der Veen maakte valse persoonsbewijzen en Truus Wijsmuller-Meijer redde het leven van meer dan 10.000 Joodse kinderen. Tevens werd er een aanslag uitgevoerd op het bevolkingsregister, waardoor de documenten die voor de vervolging werden gebruikt verloren gingen.De geallieerden bombardeerden in 1943 de Duitse Fokkerfabrieken in Amsterdam-Noord, waarbij 200 mensen om het leven kwamen. 110.000 Amsterdammers overleefden de oorlog niet.

In september 1944 vond de nationale spoorwegstaking plaats. Dit was een actie tegen de bezetter na een oproep van de Nederlandse regering in Londen. Als reactie werd het transport van voedsel en brandstof naar West-Nederland stopgezet. Hierna volgde de Hongerwinter. De voedselprijzen stegen enorm en leegstaande huizen werden geplunderd voor brandhout. Begin mei 1945 capituleerde Duitsland uiteindelijk en op 7 mei dat jaar was er een groot feest om de Dam. Vanuit De Groote Club aan de Dam schoot een Duitse soldaat op de mensenmassa. 32 mensen kwamen hierbij om het leven en 300 mensen raakten gewond. Toch bleef er een gehele zomer vreugde. Op 8 mei 1945 werden de Canadezen via de Berlagebrug de stad binnengereden en feestelijk begroet.

In Amsterdam is heel veel te zien.

De Jordaan is een van de bekendste buurten van de stad; er zijn vele oude grachten. De bekendste is wel de Prinsengracht: hier ligt het bekende Anne Frankhuis.

Ook bekend zijn de negen straatjes met talrijke oude winkeltjes.

Verder zijn er de Wallen, ook wel berucht om de vele bordelen, sexwerkers,  drugsdealers, zakkenrollers en coffeeshops; er komen jaarlijks miljoenen toeristen op af. Ik vind het een mooie buurt om door heen te lopen.

De Dam, het hart van Amsterdam, is een van de centrale pleinen in de stad.
Hier liggen het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het monument op de Dam (waar de jaarlijkse Dodenherdenking wordt gehouden).

Amsterdam kent ook een aantal musea, waarvan het bekendste wel het Rijksmuseum is. Men kan hier heel veel kunst en schilderijen bezichtigen.
Het beroemdste schilderij (waar jaarlijks miljoenen toeristen over de hele wereld op af komen) is wel de Nachtwacht.
Het Van Gogh en het Stedelijk Museum zijn ook erg leuk om te bezoeken.  De 3 musea liggen aan het Museumplein, het grootste plein van Amsterdam met veel groen (waar jaarlijks ook talrijke evenementen plaats vinden).

Een ander bekend museum is het Anne Frankhuis aan de Prinsengracht.
Hier verbleven de Duitse Anne Frank en haar familie tijdens WOII, voordat ze naar het concentratiekamp Auschwitz werden gebracht.

Ook heel erg mooi zijn de kades langs de Amstel. Aan deze gracht liggen vele mooie oude huizen. Hier wordt jaarlijks op 5 mei de bevrijdingsceremonie gehouden in aanwezigheid van koning en koningin. Voor veel mensen het mooiste stukje Amsterdam! Op deze plek vind je ook het fameuze Koninklijk theater Carré, een heel mooi oud theater waar vele beroemde artiesten optreden.

Amsterdam-Zuid is ook een mooie buurt; je vindt er veel oude huizen met veel groen en een groot aantal dure appartementen waar talrijke bekende Nederlanders wonen.

Toeristen

De stad Amsterdam word jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. Het is er het het hele jaar eigenlijk wel druk. Veel bezoekers komen er alleen voor de coffeeshops. Zij geven veel overlast en de meeste inwoners zijn dat echt wel zat. Vandaar dat de gemeente begin dit jaar er een aantal heeft gesloten.

Amsterdam is ook vooral een levendige stad; met name aan het Rembrandtplein en het Leidseplein zijn er veel discotheken en cafés.

Onze hoofdstad is tevens een stad van het winkelen: er zijn veel oude winkeltjes en modewinkels. De bekendste winkelstraat is de Kalverstraat.

Een mooi park ten slotte om te bezoeken is het Vondelpark.

Ik hoop dat ik aldus de meeste wetenswaardigheden over Amsterdam heb kunnen vertellen. Ik kom er in ieder geval heel graag!

Tekst en fotobewerking Julian Savelberg

Tekstbewerking Erwin Hoenjet

Bron geschiedenis Wikikids
Cliëntenweb, januari 2022


Reacties (1)

Julian wow dat heb je goed geschreven en mooie foto's het amsterdam is wel een hele mooie stad zeker is dat ga zo door. Erwin ook weer goed gedaan ga zo door
Emiel @ 11 februari 2022

Reactie toevoegen +