New York: 11 september 2001

...en 20 jaar later

Het begon op een mooie zonnige dag zoals altijd in New York. Het is 11 september 2001 en het nieuws op de radio zegt dan ook dat het een prachtige dag is. Wat iedereen dacht dat een mooie dag zou worden werd later in de ochtend een ramp. Er komt bij de autoriteiten een bericht binnen dat er een paar vliegtuigen zijn gekaapt en dat er één richting New York gaat en dat hij veel te laag vliegt. De piloot wordt gevraagd om te keren en te landen op het dichtstbijzijnde vliegveld maar dat doet de piloot niet. Het vliegtuig boort zich in het WTC1 (WTC is World Trade Center). Op dat moment wordt er gedacht aan een ongeluk. Maar daarna boort zich er een andere vliegtuig in WTC 2 en dan word er meteen gezegd dat het een aanslag is. 

President George Bush jr

De president was op dat moment op bezoek bij een school. De president werd geïnformeerd over deze gebeurtenis in New York en dat hij onmiddellijk in de Airforce 1 moest gaan. Op dat moment waren de hulpdiensten van New York hard bezig om de mensen uit de twee torens te halen en in veiligheid te brengen. Dit deden ze niet wetend dat ze zelf in gevaar waren. Daarna kwam er bericht dat een vliegtuig in het Pentagon is gevlogen en dat daar ook veel schade is. Toen werd het duidelijk dat het om een aanslag ging en niet zomaar een ongeluk.

De president George Bush jr kwam met de volgende mededeling. Dit is geen ongeluk maar een laffe en een gerichte aanslag op het Amerikaanse volk en ook op de wereld. De vrijheid die we kenden zou voorbij zijn of dat dachten de mensen achter de aanslagen. De president maakte ook bekent dat hij niet zal rusten tot de daders gestraft zouden zijn.  Ondertussen zat de president veilig in de lucht.

Mensen in nood redden

Het gevecht om mensenlevens te redden in New York en bij het Pentagon ging gewoon door. In New York was het veel erger aan toe dan bij het Pentagon. In New York waren alle brandweer- en politie-eenheden, alle ambulance personeel aan het werk om alle mensen te redden die ze konden redden. Verschillende brandweerploegen waren aan het werk toen de tweede vliegtuig het tweede gebouw in vloog. 

De brandweer eenheden verzamelden onder de eerste toren en gingen in ploegen mensen uit het gebouw evacueren. Toen het tweede vliegtuig het tweede gebouw raakte stonden er veel meer brandweerploegen. Op dat moment realiseerden de mensen dat het niet zomaar een ongeluk was. Hierna werden de werkzaamheden moeilijker en gevaarlijker. De mensen in de gebouwen belden de autoriteiten om achter te komen wat ze moesten doen. Ze kregen weinig nieuws te horen.

Instorten

Op straat was het ook erg chaotisch en de mensen wezen naar de brandende torens. De mensen in de torens konden niet veel doen om te ontsnappen aan de rook. Toen kwam het ergste wat een mens kan bedenken. Een van de torens begon in te storten. Het gebouw maakte hevige geluiden. Deze geluiden waren als explosies en het gebouw stortte helemaal in. De mensen op de verdiepingen boven de impactzone van het vliegtuig konden geen kant op. Toen het rook verdween was de eerste toren weg.  De mensen dat dat zagen zeiden: “Waar is de World Trade Center gebleven?”

De evacuatie van de andere toren ging gewoon door. Er heerste veel angst om iedereen uit te krijgen voordat deze ook zou instorten.  Ze hoorden weer het nare geluid en toen dachten de brandweermannen: “Rennen, weg hier want toren 1 gaat ook instorten!” Iedereen rende naar beneden voordat het gebouw zou instorten. Veel mensen op straat waren ook aan het rennen.

Toen stortte het gebouw in en onder het puin lagen allemaal mensen die hulp moesten krijgen . Er was ook veel vuur en alles was weg. Alles was verpulvert tot as. De hulpverleners haalden heel veel mensen uit het puin maar de meesten waren niet meer in leven. 

Kijk maar naar de foto’s en als je wil weten hoe het die dag verliep in de twee torens kun je op YouTube zoeken naar “Inside the World Trade Center”.  Dat is een documentaire die laat zien hoe de mensen het hebben ervaren in de torens. 

Wat gebeurde er daarna?

De president kondigde vergelding aan. Er kwam een oorlog in Afghanistan om de terroristen te berechten.  Veel mensen zijn omgekomen bij deze aanslagen. Ik wil iedereen vragen die dit leest om even stil te staan dit jaar bij de aanslag van 11 september 2001. 

Nu 20 jaar later hebben ze een monument gemaakt op de plek waar de aanslag is gebeurt. Ze hebben ook een nieuwe toren gebouwd. Amerika heeft de afgelopen 20 jaar een oorlog gevoerd die niet te winnen was. Veel NAVO landen hebben meegedaan aan een vredesmissie voor Afghanistan. Nu zijn de Taliban weer aan de macht en dreigt het weer te worden als voorheen.

Tekst geschreven door Emiel de Bruijn

September 2021


Reacties (1)

Mooi omschreven Emiel, zeker belangrijk om bij stil te staan.
Monique @ 11 september 2021

Reactie toevoegen +