Schuldsanering, leren met geld om gaan

Een interview door Robert van Deyl

Schuldsanering betekent dat iemand wordt geholpen met geldzaken. Als je meer geld uitgeeft dan je hebt, kan je in de schuld komen.

Wat dan?

Robert van Deyl zocht het uit.

Robert: Hoe is het zo gekomen dat je in de schuldsanering bent gekomen?

Sjef Franssen: Vroeger had ik een vaste baan bij de MTB, kerkhof Tongerseweg. Ik had geen vriendin, maar wel ouders. Vrijdags gingen we op stap. We betaalden alleen de ziekenfonds en de rest kwam vanzelf. En zo kwamen de schulden, na zoveel jaar. Ik heb er geen spijt van gehad. Nu is het financieel allemaal omgegooid naar de stichting „Mijn geld”. Die stichting regelt alles, betaalt de huur, ziekenfonds en je krijgt per week leefgeld. En éen keer per maand krijg je wat extra.

Het bevalt me heel goed. Wel heb ik een klein traantje gelaten op de rechtbank, omdat het zo moest gaan. De rechter vroeg of ik er spijt van had wat vroeger gebeurd is. Ik zei hem dat ik nooit spijt heb gehad.

Robert: Dus je hebt veel lol gemaakt.

Sjef: Ja ik heb vroeger altijd lol gehad. Leuk werk, vaste baan, mijn moeder leefde nog, ik betaalde mijn kostgeld, ik kreeg mijn eten. Elke vrijdag gingen we de jats op tot zondag laat en op maandag weer werken.   

Aan een kant ben ik wel blij dat we klaar zijn met schuldverlening. We laten het wel doorlopen zodat er geen nieuwe problemen komen als we klaar zijn.

Robert: Kun je nu ook nog leuke dingen doen?

Sjef: Ja, als we wat over hebben. Ik heb een hele leuke vrouw, ben gelukkig getrouwd ik heb goede zorgen om me heen. Daar ben ik heel blij mee.

Mijn vrouw werkt bij de MTB die heeft een vaste baan die werkt twintig uur per week. Hier op AC Belfort bevalt het me goed. Ik kan heel veel soorten werk. Wat zij hier niet kunnen kan ik hun aan leren. Een beetje mee helpen en een beetje lol trappen op de afdeling.

Robert: : Welke keuzes had je moeten maken om geld over te houden?

Sjef: Ik rook niet meer dus, en ik drink niet meer.

Robert:  Was het moeilijk om met weinig geld te leven?

Sjef: Nee, ze zeggen altijd dat je het heel zwaar krijgt maar dat ligt allemaal aan jezelf. Je hebt 70 euro per week, je haalt dan gewoon voor de hele week boodschappen in huis.

Robert: Hoe lang heeft het geduurd?

Sjef: Tot nu toe drie jaar.

Op 1 mei ben ik eigenlijk financieel klaar. Dan wordt het huis een beetje gerenoveerd. Het leukste is dat je in die drie jaar toch plezier hebt gehad. Gewoon positief blijven.

Als ik het niet had gedaan had ik misschien niks meer gehad dan was ik alles kwijt en nou heb je nog wat over. 

Robert:  Heb je slapeloze nachten gehad?

Sjef: In het begin wel maar nou niet meer.

Ik heb me er nooit voor geschaamd ik heb plezier gehad in mijn leven.

Robert:  Wat heb je ervan geleerd?

Sjef: De stichting „Mijn geld” heeft me geleerd om eerlijk te zijn en normaal met geld om te gaan.

Alles loopt nu op rolletjes. Mijn vrouw en ik hebben het samen gedaan. Wij zijn er trots op.

Robert: Kun je tips geven aan mensen?

Sjef:  Ik zal je aanraden als je financieel in de problemen zit: laat je gewoon helpen. Het is even zwaar in het begin, je moet naar de rechtbank en dat is niet leuk. Je moet over een drempel heen, maar ik was blij dat het geregeld was, daar blijf ik ze dankbaar voor.

Nou, ik raad het gewoon iedereen aan.

Stichting MijnGeld ondersteunt cliënten die hun financiën niet zelf kunnen regelen. We nemen cliënten, familieleden en evt. begeleiders financiële taken en verantwoordelijkheden uit handen.      

Klik HIER voor meer informatie

  interview Robert van Deyl, mei 2019


Reacties (4)

Een heel goed interview Robbert
Lenie Peters @ 15 juli 2019
Een prachtig recht uit het hart verhaal! Mooi dat Stichting MijnGeld daaraan een positieve bijdrage heeft kunnen leveren.
Arnold Wijngaarden @ 18 juli 2019
Wat goed van Jef ,ken hem nog van op de bemelergrubbe.Good gedoon!!!
Thera Peeters @ 23 augustus 2019
Waaw, mooi verhaal!
Emmy Cobben @ 06 september 2019

Reactie toevoegen +