Open Dag dierenbescherming in Born

Jennifer Jamin op bezoek om zich te verdiepen

Mijn eigen verslag gaat over het beroep werken met dieren. Ik heb in het echt een lange reis gemaakt door heel Limburg heen. Helemaal naar het plaatsje Born. Ik ging met de Arriva bus vanaf busstation Maastricht tot de laatste bestemming bij het station in Sittard. Ik nam de volgende bus en stopte bij de laatste bushalte. Toen belandde ik in het Limburgse Born. Er is geen andere bushalte in de buurt om dichterbij uit de stappen. In het begin was ik behoorlijk verdwaald en ik kon het grote gebouw niet vinden. Ik gebruik mijn gsm-navigatie op mijn eigen Smartphone. Eindelijk, na een dik uur was ik aan de bosrand aangekomen. Ik ontdekte dat dat enorme gebouw zich in een bosrijke omgeving bevindt. 

De dieren in nood  

De dieren zitten dag en nacht bij de verschillende afdelingen van het Dierenbescherming gebouw. Zij worden goed verzorgd door hun dierenverzorgers met hun verschillende functies. Het zijn verwaarloosde en verloren huisdieren die verblijven in het dieren asiel. Honden en katten die werden weggerukt en gedumpt door hun voormalige baasjes. Zulke baasjes die dierenbeulen wordt genoemd, plegen een strafbaar feit. Ze worden beschuldigd van dierenmishandeling, een vorm van misdaad. Overtreding van regels en wetgeving van de dieren. Ook dieren hebben net zo goed rechten als de mens zelf. Dieren hebben eigen gevoelens, eigen denkvermogen en eigen gevoel van verantwoordelijkheid om hun eigen lot te bepalen. Huisdieren hebben of krijgen is niet voor iedereen weggelegd, sterker nog, sommige mensen zijn erg hebberig om zoveel mogelijk huisdieren aan te schaffen zonder op te letten op de verzorging en aandacht. Anderen denken alleen aan geld verdienen, denk aan bijvoorbeeld de broodfokker en zijn geldzuchtige malafide praktijken. 

Mensen van de dierenbescherming

Er zijn veel verschillende beroepen. Er zijn vrijwillige medewerkers die iets willen doen in het interessante vakgebied van dierenwelzijn en de zorg. Hier worden studenten goed opgeleid tot een waardevolle dierenbescherming medewerker. Bijvoorbeeld de dierenambulance medewerker wordt opgeleid tot een een echte dieren inspecteur.  Deze speciale en bijzondere mensen helpen die arme dieren uit de nood te redden en bevrijden.

Open Dag op tweede dieren dag 7 oktober 2017

Het was een leuke en leerzame dag bij de jaarlijkse Open Dag in Born. Er waren veel educatieve en informatieve kraampjes die allemaal gaan over de dierenbescherming. Ik ben bij meerdere kraampjes langs geweest. Ik mocht de gratis informatie brochures en folders meenemen naar huis. Ook nam ik een gratis toehoren erbij, een zakje vol met kattenvoer, dat ik in mijn tas stopte, je mag het gewoon meenemen naar huis.

Ik ben door de hele binnenkant van het grote gebouw gelopen. Ik had alles gezien en ik heb veel vragen gesteld die beantwoord werden door de personen achter de kraampjes. Daar kreeg ik goede informatie, vriendelijk, duidelijk uitgelegd. Het is wel erg jammer dat er geen rondleiding aanwezig was en dat er verder geen workshops gedaan konden worden. Alleen was er een kinder activiteit met knutselen en hebben ze een lezing gehouden over de verzorging van het konijn. Dat vond ik een min puntje ervoor. Ik bleef van ongeveer 12 uur 's middags tot drie uur in het dierenbescherming centrum. Daarna vertrok ik uit die enorme drukte om terug naar huis te gaan. De terugweg was weer te voet en met het openbare vervoer reizen. Het was een lange vermoeiende en drukke dag.

Over de toekomst: later willen werken in de beroepen voor het dierenwelzijn.

Ik ben druk bezig met mijn laatste studie van dieren verzorging en een klein stukje biologie. Ik wil graag later werken bij de dierenbescherming, ik zou eigenlijk het liefst een dieren agent willen worden. Maar ik kan ook mogelijk een vrijwillige medewerkster worden. Dan kan ik de studie als ik klaar ben met een diploma dierenverzorging afronden. Dan kan ik doorstromen naar een praktijk bijscholing zoals een dieren E.H.B.O. Momenteel ben ik alleen druk bezig met theorieën aan het leren. De praktijk lessen komen als laatste aan het beurt. Nu ben ik een hobby dieren verzorger. Ik vind een dier echt redden uit de nood veel interessanter en dat moment geeft het mooiste gevoel om te doen.

  reportage Jennifer Jamin, 16 oktober 2017


Reacties (0)

Reactie toevoegen +