Cliëntenweb op bezoek bij Pluryn

Joris Ruijs ontvangt ons op de multimedia afdeling

In het Multimediacentrum van Pluryn in Nijmegen werken volwassenen met een beperking aan multimediaproducties, zoals film en fotografie. 
Het cliëntenweb, zeer benieuwd om te horen wat ze doen en hoe ze het doen, werd op 7 december enthousiast ontvangen door Joris Ruijs. 

Joris: “We zijn begonnen met een clubje van 8 cliënten, verdeeld over 2 dagen en inmiddels zijn we uitgegroeid naar een club van 45 mensen verdeeld over 5 dagen.”
Henry: “Tegenover dit zijn wij nog in de kinderschoenen bezig.”
Joris: “Ja, vertel!”

Henry: “We hebben maar een paar computers en werken veel van thuis uit. Dan sturen we alles op, teksten, filmpjes, dat wordt dan op de cliëntenwebsite gezet. Maar die is publiekelijk toegankelijk. Ik ben van plan om met Raspberry Pi de website overal toegankelijk te maken, in iedere woonvorm door hem aan de tv te koppelen.”

Joris: “Wij hebben een website ingericht als kabelkrant dat dient als platform. Hier hebben we twitter, lokatie nieuws en een paar persoonlijke pagina’s, zoals of er iemand ziek is, of de opdrachten die op dit moment lopen en onder loopt een feed van de Gelderlander, gericht op het Nijmeegse, zo zit er eigenlijk voor elk wat wils bij.
De kabelkrant is nog niet geïntegreerd, deze hebben we zelf ingericht. Ik denk gewoon dat er eigenlijk behoefte aan is. Als mensen het hier zien en denken hé, dat wil ik ook, dan zeggen wij: dat kan!”

Joris: “We hebben een weekjournaal.”
Elke: “Ja, ik zag het al!”
Joris: “Heb je het al bekeken!”
Elke: “Ja, al twee keer!”
Henry: “Dat is voor ons de volgende stap, dat zou leuk zijn als we dat ook konden gaan doen.”
Joris: “Er zitten nog wat stappen tussen meestal…..”
Henry: “Als we dat ook konden doen zou echt leuk zijn!”
Elke: “Ja, helemaal geweldig!”

Joris: “We hadden op een gegeven moment zo’n 200 films gemaakt en we dachten: nu zijn we echt goed genoeg, laat het journaal maar komen. Toen hadden we ook de communicatieafdeling overtuigd van onze kwaliteiten en vooral de continuïteit, want 1 journaal is leuk, maar als je JA zegt tegen een journaal dan moet je ook meteen 45 keer verschijnen in het jaar en dat kan wel wat druk leggen.

We hebben onze eigen facebook pagina waar we alles mee promoten. Ons fb bereik is rond de 1500, waarvan de helft medewerker is. De medewerkers moeten het project dragen. Als het niet door een begeleider heen komt is de kans niet erg groot dat het op de werkvloer getoond wordt. 
We hebben ook cameraatjes uitgedeeld op locaties om eigen reportages op te nemen, dat zal zijn effect wel gaan hebben want je bent eerder geneigd als je er zelf aan meegewerkt hebt, om te gaan kijken.”

Henry: “Zijn jullie vanaf het begin begonnen met Youtube en facebook en dat soort dingen?”
Joris: “Nee, we zijn begonnen met 1 handycampje.”
Monique: “Net zoals wij dat doen, ze zijn net zo begonnen als wij dat zijn!”

Elke: “Maken de cliënten hier de animaties?”
Joris: “Ja, die zijn hier door de cliënten gemaakt, in After Effects.”
Monique: “Jullie doen dit als dagbesteding?”
Joris: “Ja, we zijn wel aan het kijken hoe we dit naar een volgende stap brengen, door het bijvoorbeeld een leer/werk bedrijf te maken. We hebben hier zoveel leuke en goede opdrachten, waarbij eigenlijk alles aan bod komt.

Jullie zijn nog steeds aan het bouwen!
Hebben jullie een voorstelling van multimedia?
Alles wat jij kunt bedenken kun je gebruiken voor multimedia.
Begin gewoon, laat zien wat je kunt en daarna komt die uitrol wel!”

december 2015


Reacties (2)

Ik vind het leuk en ik hoop dat wij van stichting radar dit ook als dagactiviteit eventueel leer werkplek van kunnen maken. Dan wil ik er wel komen werken als cliënt.
Anouk Wijnen @ 14 december 2015
Erg leuk om te lezen wat jullie vanuit het cliëntenweb allemaal doen. Hopelijk wordt het bij jullie net zo'n succes als bij Pluryn :) groetjes Lynn
Lynn @ 01 januari 2016

Reactie toevoegen +