Tjeu Blommaert prijsvraag

Henry Verbroekken presenteert zijn idee: de Raspberry pi

Vlnr: Evi Steinbusch, Gilberte Pinckaers, Noud Rijnkels, Desiree Verbocht, John Swelsen, Paul Gense, Carla Diks, Henry Verbroekken

Iedereen van Radar, medewerkers en cliënten, kan ideeën insturen die vernieuwend zijn voor de organisatie.

Henry Verbroekken is al jaren bezig met de vraag: hoe maak je de cliëntenwebsite beter bereikbaar?

Hij heeft zijn idee ingestuurd en werd uitgenodigd om iets meer over zijn plan te vertellen.

Op donderdagmiddag 29 maart was het zover. Aan de grote tafel zaten maar liefst 7 mensen uit de organisatie om te luisteren en vragen te stellen.

Hoe maak je de cliëntenwebsite beter bereikbaar.

Henry: Hallo, ik ben Henry. Ik zat ooit met het idee: hoe gaan we de cliëntenwebsite nu beter bereikbaar maken voor de cliënten. Zo ben ik uitgekomen bij de Raspberry pi, een computertje dat per unit vrij weinig kost, waardoor je veel meer mogelijkheden krijgt ook richting cliënt communicatie. Zo zou je vanuit de cliëntenwebsite live streams kunnen doen, of journaals maken. 

Na wat zoeken bleek dat er ook wel wat software ter beschikking is, alleen is het meeste nog zo traag als ik weet niet wat. Dat wil ik wel eerst snel proberen te krijgen. Het computertje kan in principe alles aan. Je kunt het achter een tv hangen, zodat je van iedere tv een smart-tv maakt.

Binnen Radar zijn er nog geen smart-tv’s. Op die manier kan dat wel. Er zitten ook mogelijkheden in voor de begeleiding, om via webcam overleg te kunnen voeren met andere teamleden. Daarnaast moeten we kijken hoe we het op het netwerk gaan aansluiten. Hoe gaan we dat aanbieden aan de cliënt. Gaan we het achter een proxy zetten, zodat ze alleen te zien krijgen wat wij goedkeuren, of willen we een open internet aanbieden. Voor de toepassing waarvoor ik het wil gebruiken heb je toch echt wel een mix nodig van verschillende dingen. Er moeten ook achtergrond plug-ins in, zodat je ze in principe allemaal tegelijk kunt aanzetten en updaten wanneer nodig, vanuit de centrale server.

Daarop was het even stil, je hoorde vanuit de commissie mompelen: ik ben niet zo technisch als jij…..

Gelukkig waren er ook mensen bij, die het verhaal helemaal begrepen.

Commissie: Wat wil je met je idee teweeg brengen?

Henry: Ik zou heel graag in iedere huiskamer achter de tv zo’n ding willen zetten, zodat voor de cliënten de website beter bereikbaar wordt. Er zijn cliënten op dit moment, die hebben nog nooit van ons gehoord, die zien ons in principe bijna niet.

Commissie: Wordt dat makkelijker als het op de tv is aangesloten?

Henry: Ja, omdat het vanuit iedere huiskamer gedaan kan worden meteen, bijvoorbeeld tijdens het koffiemoment. Je kunt dan ook keuzes maken in berichtgeving, dàn wordt gebroadcast, we plannen met z’n allen het koffiemoment op dat tijdstip.

Commissie: Hoe bereiken jullie nu de cliënten?

Henry: Via de website, maar dan moeten ze zelf een computer hebben of een iPad. De meeste cliënten kunnen slecht lezen of schrijven, op die manier kunnen ze er toch van meegenieten.

We zijn al bezig met onderzoek naar audio interview, uiteindelijk willen we helemaal naar beeld toe, zodat iedere cliënt het kan begrijpen.

Commissie: Jullie hebben dan ook leuke ideeën wat jullie met het web willen?

Henry: Ja, absoluut. We hebben veel ideeën. Ons grote voorbeeld is Pluryn, een andere stichting, zij zijn ver gevorderd, hebben hun eigen journaals en zelfs commerciële opdrachten.

Commissie: De eerste stap zou zijn om de website op de tv te kunnen laten zien. Dit is een opstap naar nog veel meer mogelijkheden. De raspberry pi is echt niet duur, op deze manier zou het een hele mooie toepassing zijn voor de cliënten.

Zou je een proef willen doen in de woonvormen?

Henry: Ja, dan natuurlijk graag dicht bij  het vuur, dan kan ik meteen kijken of alles het doet zoals ik het wil.

Commissie: Kunnen Jeroen en Richard hierbij helpen?

Henry: Ja uiteraard, hun visie is welkom. En andere knappe koppen zij ook, desnoods cliënten die kennis hebben van ICT.

Commissie: Nog even kort samengevat: Je gaat een pilot doen met 2 apparaatjes. De ene heeft een uitbreidingskit voor wifi, de andere niet, die werkt met een kabel.

Henry: Voor het streamen is het belangrijk om een kabel te hebben, dat is een stuk sneller.

Commissie: Jij zit achter die computer bij de server, zodat die het af kan spelen. Straks staat die server op een centraal punt, vanaf daar kun je ze allemaal managen.

Stel Henry, we gaan zeggen, jij gaat dit doen. Wie heb je dan nodig om je te helpen?

Is het handig om een hoofd als contactpersoon  te benoemen? Hij kan dan contacten met Jeroen en anderen tot stand brengen.

Henry: Dat is een goed idee!

Commissie: Heb jij mensen gevraagd, die in een woonvorm wonen, wat ze van jouw idee vonden?

Henry: De meeste mensen hebben geen pc kennis, dus het is heel lastig overbrengen. Voor cliënten met een laag IQ zal het pas interessant worden als ze bewegende beelden zien.

Tot nu toe is de website voornamelijk tekst. In de toekomst zullen we toch naar meer films en foto’s moeten gaan. Maar dat is aan ons zelf.

Commissie: Het idee op zich is natuurlijk hartstikke leuk!

Samenvatting:

Commissie: Heel goed om klein te beginnen. Armand Winthagen gaat samen met jou kijken bij Jeroen en Richard wat er nodig is om jouw idee te kunnen uitvoeren. Als dat plan er is komen we hier nog een keer terug om te bekijken wat dat gaat kosten. Daarna wordt pas een definitief besluit genomen. Het kan zijn dat je dan nog aanvullende informatie moet komen geven.

Henry: Dus zo ziet de procedure eruit.

Commissie: We proberen te regelen dat je binnen nu en twee weken iets hoort van Armand.

Henry: Chill!

Commissie: Dank voor je tijd en je mooie presentatie!

  presentatie Henry Verbroekken 29 maart 2018


Reacties (0)

Reactie toevoegen +