In de Rooden Leeuw expositie

Jennifer Eerdmans exposeert tot eind maart 2016

Op Vrijdag 13 november 2015 was de  opening van de expositie van Jennifer Eerdmans bij de Rooden Leeuw in Maastricht.

Het was er gezellig, Jennifer heeft mooie schilderijen gemaakt.

Trees: Wat is de betekenis van de schilderijen, vlaggetjes? Op het schilderij staan vlaggetjes, wat betekenen deze vlaggen?

Jennifer: Het zijn Tibetaanse vlaggen die geschonken en gemaakt zijn voor de Dalai Lama. De vlaggetjes hebben in het Boeddhisme een betekenis, als je zo’n vlaggetje ophangt in de wind dan neemt de wind je gebed mee en dan komt het wel goed.

Trees: Is er een kleur die altijd terug komt in je schilderijen?

Jennifer: De kleur wat altijd terug komt is rood, oranje en geel.

Trees: Waarom?

Jennifer: Omdat rood voor mij de beste kleur is van Boeddhisme.

Trees: Weet jij ook de betekenis ervan? Oranje bijvoorbeeld weet jij waar dat dan zou voor staat in de boeddhisme?

Jennifer: Oranje heeft eigenlijk meerdere betekenissen. Het ligt er gewoon aan welk Boeddhisme. Als je het Tibetaans Boeddhisme pakt dan heb je het over oranje, rood staat voor warmte. Dan ga je kijken naar het Indische Boeddhisme dan heb je het eigenlijk over vrolijkheid. Het heeft meerdere verschillende betekenissen van Boeddhisme, je hebt verschillende soorten.

Trees: Ik vindt vooral de combinatie met het zwart erg mooi, dat brengt de kleur meer naar boven. Hij hangt hier goed. 

Jennifer: Het schilderij hang heel erg mooi op deze plek.

Trees: De schilderijen hangen in de Rooden Leeuw, dit is een organisatie die richt zijn activiteiten op mensen bij wie sociale uitsluiting dreigt en voor wie (nog) geen voorzieningen zijn om hen daaruit te halen. Hierbij wordt niet gelet op leeftijd, afkomst of geboorteland en eventuele geestelijk of lichamelijke beperking.

Ze bieden verschillende activiteiten aan op het gebied van, meditatie, omgaan met verlies, vrij werken met mandala’s, vrije inloop dagen, leren leven met wat er is, samen aan tafel, levensverhalen schrijven, ontmoetingsdag voor mensen met verstandelijke beperking en vele andere activiteiten.

In de Rooden Leeuw, is vernoemd naar de gevelsteen, het gebouw is in beheer van de broeders van de Beiaard. Broeders van de Beiaard is een kloostergemeenschap van broeders in Maastricht. In de Rooden leeuw is gevestigd  op de bogaardenstraat 50, 6211 SP Maastricht. Tel. 043-3500625. website: www.roodenleeuw.nl

Hierna houdt Robert nog een interview met Trees:

Trees: Op dinsdag en donderdag zijn de inloop dagen. Ben je eenmaal welkom in de groep dan kun je gewoon vaker komen, dan hoef je je niet meer aan te melden. De inloop is puur een praatje maken. Op die dagen hebben we altijd een thema, er wordt dan een kwartiertje ergens wat dieper op ingegaan. 

Robert: jullie zijn dus eigenlijk een soort luisterend oor?

Trees: Ja, helemaal perfect, je haalt me de woorden uit de mond.

Robert: Is het ook  voor mensen die eenzaam zijn?

Trees: Ja, mensen die gewoon ook even een ander verhaaltje willen horen, andere mensen willen zien en horen. En dus ook multi-cultureel ja.Weet je wat multi-cultureel is?

Robert: Mensen uit allerlei landen.

Jerome: Ik weet dat jullie hier ook koken?

Trees: Ja, dat is SAT: samen aan tafel. Op dinsdag en donderdag. We hebben vrijwillige koks en vrijwillige gastvrouwen. Voor €6.50 heb je een complete 3-gangen maaltijd. Dit is ook weer een eigen clubje geworden. Ook hier wordt weer een thema aan verbonden waardoor mensen met elkaar gaan praten. 

Jerome: Ik ken de Rooden Leeuw al langer, en ik weet dat hier hele leuke dingen gedaan worden. Het zou voor cliënten van Radar ook erg leuk zijn om gewoon eens deel te kunnen nemen aan activiteiten.

 interview Robert van Deyl november 2015


Reacties (0)

Reactie toevoegen +