Roger Koch budgetcoach

Een interview door Mariska Snel

Mariska: Welkom bij het interview.

Roger Koch: Dank je wel.

Mariska: Wanneer bent u begonnen met het oprichten van Finzo Limburg?

Roger Koch: In 2013 ben ik begonnen met Finzo Limburg, daarvoor heb ik gewerkt bij budget-coaching Maastricht. Eigenlijk was het al snel duidelijk dat mensen toch iets meer nodig hadden dan een stukje budget coachen. Het financieel beheren van het geld. In 2013 heb ik de opleiding gevolgd als bewindvoerder. In maart 2014 ben ik benoemd door de rechtbank Limburg als professionele bewindvoerder.

Mariska: Hoe bent u aan de cliënten van Radar gekomen om hun geld te beheren?

Roger Koch: Het is heel leuk gegaan, ik ben benaderd door Monique Bewier van Radar Heugem. Zij waren op zoek naar een bewindvoering die cliënten thuis of op locatie bezoekt. Ik heb 1 keer per maand spreekuur bij Radar, op woensdag bij Radar Daalhof of op de dinsdag bij Radar Heugem.

Mariska: Kunt u privé en werk gescheiden houden?

Roger Koch: Het is heel lastig. Soms neem je dingen mee naar huis, het is ook fijn om thuis er over te praten met mijn vrouw. Ik heb een stagiaire waar ik dingen mee overleg. Ik houd privé en werk gescheiden.

Mariska: Heeft u nog andere dingen die U doet voor Finzo Limburg?

Roger Koch: Sinds kort werk ik samen met de gemeente Maastricht om een convenant te sluiten tussen de gemeente en bewindvoerders. Er wordt dadelijk een overeenkomst gesloten met de gemeente, waarmee ze aantonen dat ze aan de kwaliteitseisen voldoen die de Gemeente Maastricht stelt. Ik doe ook vrijwilligerswerk, ik help mensen die het financieel niet kunnen regelen om hulp in te schakelen. Ik geef presentaties aan vrijwilligers die verbonden zijn aan schuld en budget buddy. Om te laten zien wat een bewindvoerder doet en hoe hij te werk gaat enz. 

Verder volg ik ook landelijke opleidingen en bijscholingen.

Mariska: Vind U het lastig dingen te doen en of te regelen? 

Roger Koch: In het begin wel, maar nu gaat het gemakkelijker. Ik heb verschillende cliënten, waar ik zelf veel van leer. Daarnaast zit ik in een netwerk van ander bewindvoerders en als ik ergens tegenaan loop kan ik bij hen vragen stellen.

Mariska: Hoe is de reactie van de mensen waarvan je het geld beheert, zijn ze positief of negatief?

Roger Koch: Voor de mensen waarvan ik het geld beheer in het algemeen positief. Er zijn altijd wel mensen die niet geheel tevreden zijn, omdat ze denken dat ze te weinig leefgeld krijgen. Dan heb ik het meer over de doelgroep mensen met schulden. Ik heb sinds 2013 nog nul klachten en als iemand ontevreden is dan ga ik in gesprek met ze.

Mariska: Hoe gaat het eigenlijk met mensen met een beperking?

Roger Koch: Cliënten met een beperking hebben gelukkig vaak geen schulden. De meeste cliënten die ik onder beheer heb krijgen zakgeld van Radar, voedingsgeld noemen ze dat bij Radar. En ze krijgen een aanvulling van het zakgeld per week om boodschappen van te doen. 

Mariska: Waarom bent U begonnen als bewindvoerder, wat trok u aan in dit beroep?

Roger Koch: Ik heb 7 jaar gewerkt bij Adelante Revalidatie in Hoensbroek, als coördinator planning en opname. Daar zat ik vaak bij teamvergaderingen en daar kwam naar voren dat cliënten financiële problemen hadden of moeite hadden om hun financiën op orde te stellen. Zodoende ben ik gaan zoeken naar een budgetcoachopleiding, omdat ik 4 dagen in de week werkte en een dag vrij had. Ik liep stage bij de Kredietbank Limburg. Ik ga met plezier naar de spreekuren met Radar. 

Mariska: Wat vindt Uw vrouw ervan?

Roger Koch: Die vind het heel erg leuk, zij heeft ook de opleiding tot bewindvoerder gedaan. Vanaf januari wordt een aanvraag gedaan bij de rechtbank Maastricht voor benoeming als bewindvoerder.

Als ze benoemd is bij de rechtbank dan gaat ze meewerken in mijn bedrijf, ze werkt dan 2,5 dag in de week.

Mariska: Bedankt voor het interview.

  interview Mariska Snel, mei 2018


Reacties (0)

Reactie toevoegen +