De Raad van Toezicht van Radar

Interview door Chantal, Mariska en Henry (2)

Mariska: Waarom hebben jullie gekozen voor Radar?

Carla Verkeste: Ik zag de advertentie en dat sprak me erg aan. Ik las daarin hoe ze het voor de cliënten willen regelen en dacht, als ik zelf een kind zou hebben die een cliënt van Radar zou zijn, zou ik ook graag willen dat ze het zo regelen. Dus ik merkte dat zoals Radar over deze dingen denkt, dat ik daar eigenlijk precies hetzelfde over dacht. Als ik bij een RvT wil doe ik dat graag bij een organisatie die er op een aantal fronten hetzelfde over denkt als ik.

Maryanne Schlösser: Vroeger heb ik zelf in de gehandicaptenzorg gewerkt. Ik was onder de indruk van de manier waarop het belang van cliënten en bewoners vorm wordt gegeven. Ik kom oorspronkelijk uit Zuid-Limburg, dus ik had al heel veel goede dingen van Radar gehoord. Voor mij was het een combinatie van datgene waar ik al een passie voor had gekregen, de zorg voor mensen met een beperking en het feit dat het in het Limburgse is. Dat ik vanuit mijn passie en kennis een stukje kan bijdragen.

Chantal: Is het niet emotioneel belastend?

Maryanne Schlösser: Nee, ik heb er juist plezier van. Als ik zie hoe medewerkers samen met jullie iedere dag invulling geven en welke kracht er is bij cliënten van Radar, dan ben ik juist trots dat ik daar een stukje aan kan bijdragen. Dus het raakt mij in de goede zin.

Esther Voeten: Bij mij was het eigenlijk het zinnetje: mensen in hun kracht zetten. Mijn jongste zoon heeft wat beperkingen in de zin van, concentratieproblemen, leerproblemen. Je ziet dan vaak dat mensen om hem heen al snel zeggen: dat kan hij toch niet. 

Henry: Dat was inderdaad vroeger de visie van velen. En inderdaad, uiteindelijk kan je veel meer als je investeert in mensen.

Esther Voeten: Ja, ik gezien heb dat als je je verdiept in: wat kan iemand wel, op welke manier kan je het anders aanpakken, dat je iemand echt in zijn kracht kunt zetten en dat hij veel meer kan dan andere mensen denken. Dat was voor mij de reden om hier graag aan deel te nemen.

Edward Peters: Ik heb een hele andere reden om dit te doen, maar vind het wel erg mooi om te horen wat de collega’s vertellen. Ik ben iemand die heel graag wil leren en ik ben heel erg geraakt door dingen die hier gebeuren. Geraakt daarna ook door contacten met cliënten zelf. Het gaat hier over de menselijke kant van dingen. In mijn andere baan op de Universiteit gaat het altijd over verstand en slim, maar hier gaat het erom om mensen in hun kracht te zetten en dat mensen blij zijn, dat dat heel veel waarde heeft. Dat heeft mij enorm geraakt. Ik krijg hier heel erg veel terug, misschien wel meer dan wat ik geef. Ik leer hier ook erg veel. Ik leer van jullie en van mijn collega’s. Voor mij hieraan meedoen is iets heel moois. Ik zou hier ook niet weg willen, maar dat moet op een zeker moment.

Chantal: U zult hier eens wegmoeten, maar dat hoeft u niet tegen te houden ons toch van afstand te blijven volgen?

Edward Peters: Dat zal ik zeker doen. Ik verdiep mij veel meer in wat voor jullie belangrijk is, omdat ik me daar erg betrokken bij voel. Ik kreeg van jou die foto en ik vond dat een hartstikke mooi moment.

Jullie deden daar een workshop en jullie gaven daar heel mooi aan wat jullie allemaal aan het doen waren en vervolgens wilden jullie perse met mij op de foto. Dat zijn dingen die mij raken. Daar hebben we de afspraak gemaakt voor een interview. En daarom zitten we nu hier zo. Dat is toch super?

Chantal: Ja zeker!

Frank van Attekum: Wat kan ik hier nog aan toevoegen. Eigenlijk hebben we allemaal dezelfde reden, dat is betrokkenheid. Misschien hebben jullie in het begin van het gesprek gehoord dat ieder van ons gesolliciteerd heeft? Solliciteren doe je alleen als je iets echt graag wilt doen. We zijn door een selectie gegaan, dat zegt iets over onze betrokkenheid en ambitie om voor Radar te mogen werken.

Ik heb een zoon die priester is, dat zegt ook iets wat mij motiveert in het leven. Ik heb altijd twee dingen die ik uit een christelijke traditie haal: de eerste: gave heb je niet voor jezelf. Je gave is ook een opgave. Je talenten moet je niet alleen voor jezelf inzetten, maar ook voor een ander.

De tweede is: alle talenten die je gekregen hebt moet je ontwikkelen, het is een opgave om die te gebruiken. Alle talenten zijn belangrijk. Als ik met mijn talenten kan zorgen dat andere talenten worden ontwikkeld, dat is toch het mooiste wat je kunt doen.

Chantal: Dat is ook de visie in de zorg, met je eigen talenten help je anderen op weg, zodat die ook beter vooruitkomen.

Frank van Attekum: Zo is het.

Chantal: Moeten jullie ook wel eens het hoofd van Radar ter verantwoording roepen?

Iedereen barst in lachen uit….

Carla Verkeste: Wie vind jij het hoofd van Radar?

Chantal: Frans Wilms, daar hebben jullie ook vaker vergaderingen mee.

Carla Verkeste: Ik zou het niet ter verantwoording roepen noemen, we overleggen wel veel met elkaar. We geven elkaar feedback, of geven aan dat dingen anders kunnen, of iets nog meer kan of ietsje minder. Ik denk niet dat wij elkaar ter verantwoording roepen.

Frank van Attekum: Dat is ook niet nodig. Frans vind het vanzelfsprekend om zich tegenover ons te verantwoorden voor wat hij doet. Zo vinden wij het ook vanzelfsprekend om ons te verantwoorden voor dat wat wij doen. Tegenover jullie, maar ook bij het maken van een jaarverslag. Zodat we er voor zorgen dat het samen sterk is en niet ieder voor zich. Dus verantwoording is heel vanzelfsprekend, dat komt spontaan.

Dit was deel 2 van het interview, lees HIER het laatste deel. 

Het eerste deel gemist? Klik HIER om het te lezen

 interview Chantal Kieboom

  Mariska Snel,

  Henry Verbroekken

  Elke slangen fotografie/video

  fotobewerking Robert van Deyl najaar 2017


Reacties (3)

Wat een verhelderend interview. ik had het 1e deel gemist, maar heb dat snel ingehaald. Complimenten voor alle betrokkenen, top!
ada stolk @ 02 maart 2018
Complimenten voor dit mooie interview. Ben benieuwd naar deel 3!
Deborah Heuts @ 05 maart 2018
Heel mooi interview, allebei de delen. Dit interview is echt een goed idee. Ik denk, dat veel cliënten EN medewerkers veel nieuwe informatie lezen. Ik in elk geval wel. Dank je wel.
Emmy Cobben @ 13 maart 2018

Reactie toevoegen +