Interview met Peter Vrehen

door Robert van Deyl

Robert: Stel je eens voor aan ons cliëntenweb?

Peter: Mezelf voorstellen aan het cliëntenweb, nou leuk!!  
Mijn naam is Peter Vrehen, ik ben 59 jaar, woon in Maastricht. Ik zit in een rolstoel want ik ben gehandicapt geboren met een bot- en spierziekte.
Mijn ouders hebben mij veel vrijheid gegeven in de opvoeding. Als kind was ik nogal wild en viel regelmatig uit de rolstoel. Dan kon weer een van mijn vriendjes mijn ouders gaan halen, om me terug in de rolstoel te zetten. 

Ik ben opgegroeid in Meerssen. Nadat ik de Havo op Franciscusoord had gehaald, wou ik naar de Sociale Academie in Sittard. Daar aangekomen bleek tot onze grote verbazing dat er een flinke trap voor het gebouw was. M’n vader vroeg me of ik daar echt naar binnen wou gaan, ik zei hem, we gaan het gewoon proberen. Na een hevige discussie vertelde de directeur dat het hele gebouw niet toegankelijk was voor mij en dat het niet mogelijk was hier naar school te gaan!

Ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten.

In de straat waar ik woonde kwam toevallig een nieuw gebouw. De gemeente Meerssen ging van hieruit scholen adviseren en begeleiden in de administratie, onderhoud, enz. Ik dacht: daar ga ik werken! Ik ben toen naar de wethouder van Onderwijs gestapt. Hij vond dit zo bijzonder dat hij mij een baan als receptionist aangeboden heeft. Ze hebben zelfs het gebouw nog wat aangepast, zodat het voor mij toegankelijk werd. Al vrij snel bleek dat ik meer capaciteiten had. Ik ben toen door kunnen stromen naar bestuursbegeleiding. Die baan heb ik 13 jaar gehad.

Stichting Samen Onbeperkt

Ik heb vele gehandicapten organisaties opgestart, van verschillende organisaties ben ik voorzitter, bestuurslid of adviseur.In 1983 ben ik bij de gemeente gaan werken, als beleidsmedewerker gehandicaptenbeleid in Maastricht. Daarnaast was ik voorzitter van Kompas Nederland. Deze en GPM zijn in 2015 verenigd in: Samen Onbeperkt.

Ook in de politiek aktief voor gehandicapten

Sinds 2010 ben ik betrokken bij de politiek, bij de Maastrichtse Volkspartij als burgerraadslid. Iedere politieke partij in Maastricht kent 3 burgerraadsleden die specifieke kennis hebben over bepaalde zaken. Ik heb in mijn portefeuille Welzijn en Cultuur zitten.

Ik woon in de binnenstad met mijn vrouw samen, zij heeft ook een beperking, maar wij redden ons goed dankzij onze PGB’ers en in de focus woningen kunnen wij mensen oproepen wanneer wij hulp nodig hebben.
Ik ben dus een bezige bijtje!

Robert: Je zet je in voor mensen met een beperking, waarom vind je dit belangrijk?

Peter: Ik ben al mijn leven lang afhankelijk van hulp van anderen. Daarom vind ik dat ik iets terug moet doen voor de maatschappij.
Ik ben een kei in het organiseren, ik kan een club leiden en laat mensen in hun waarde. Ik ben een goede diplomaat die mensen kan binden en problemen kan oplossen.
Dat is mijn drijfsfeer om met mijn capaciteiten me in te zetten voor de maatschappij.

Robert: Wat doet de stichting Samen Onbeperkt?

Peter: We zijn een belangenorganisatie, we komen op voor mensen met een beperking. Je hebt geen indicatie nodig, bij ons kan iedereen terecht, zelfs mensen zonder een beperking. We hebben werkgroepen over WMO, geven voorlichtingen, doen achterbanraadpleging enz. Je kunt ons ook vragen stellen over vrije tijd of toegankelijkheid. We hebben 4 keer in de week speciale spreekuren.
Er staan zo’n 20 - 25 activiteiten uit, van kunst tot koken en van wandelen tot een tuin op hoogte.

Robert: Hoe kwamen jullie op het idee om de tuin op hoogte beginnen bij Athos?

Peter: Ik heb zelf lang een tuin op hoogte gehad omdat ik dol op tuinieren ben. Ik zag steeds meer mensen met een beperking die ook graag wilden tuinieren. We hebben een groepje gevormd bij Samen Onbeperkt en zijn begonnen met de tuin. We zijn nu met 9 mensen en komen wekelijks bij elkaar op maandagmiddag. We organiseren ook workshops, bv over kruiden en vlinders. 

Robert: Kunnen mensen bij jullie activiteiten komen kijken.

Peter: Ja dat kan, we zijn nu druk bezig om alle activiteiten op de website te zetten. 
Mensen kunnen in ieder geval altijd 2x gratis deelnemen en daarna kunnen ze zich opgegeven tegen een kleine vergoeding.

Robert: Jullie doen projecten samen met Radar, Maasveld, Philadelphia enz, is dat vanuit Samen Onbeperkt gegaan of een gezamenlijk initiatief.

Peter: Nou ik ken Monique Hollanders heel erg goed, ik noem haar altijd de “Directrice van de Ontspanningsactiviteiten” bij Radar. Zij heeft 2 jaar geleden een aantal organisaties benaderd om bepaalde activiteiten gezamenlijk te organiseren. Wat we al samen hebben gedaan is het carnavalsbal en het bioscoop bezoek. Op 2 juli komt er een gezamenlijke sportdag. Verschillende Maastrichtse organisaties hebben de handen in elkaar geslagen. Zo besparen we geld en tijd. Er komen nu ook meer mensen op af. We zijn met veel plezier hierin gestapt!

Robert: Ik zag dat jullie bezig zijn met een Alzheimer café?

Peter: Er zijn nu 3 café’s waarbij wij betrokken zijn: Alzheimer-, Autisten-, en het Parkinson café. Het Alzheimer café komt 1x in de maand bij Athos bij elkaar. De andere zitten op verschillende locatie’s in Maastricht.  
Er zijn bovendien plannen om rondom andere ziektes een café te gaan starten. 

Robert: Bedankt voor het interview.

Peter: Prima bedankt jullie ook!

  interview Robert van Deyl en Jérôme Bouwens april 2016


Reacties (4)

Hoi Peter. Je zei in het interview met Robert dat je met meerdere ziektes een cafe wil starten.
Doe je dit ook met diabetes of slechtziendheid.
zoja dan wil ik graag mee doen.
Wil je mij wat laten weten a.u.b.
Groetjes Anouk wijnen.
Anouk wijnen @ 10 mei 2016
Hebben jullie ook mensen die kunnen helpen met het schrijven van bezwaar schriften omdat ze de mensen via een keukentafel gesprek de hulp verminderen.
Thea van geleen moers @ 18 mei 2016
Beste Thea,
De stichting heeft een meldpunt waar je terecht kunt met bovenstaande vraag. Kijk op www.samenonbeperkt.nl voor een meldpunt bij je in de buurt.
Jos Vandewall, secretaris
Jos Vandewall @ 19 mei 2016
Hoi Peter
Ik zie dit voor het eerst en ik was al grots op je maar jestijgt weer hogerop
Knuffel
Lenie @ 29 mei 2022

Reactie toevoegen +