Nik Römkens van Mosae Secure & Facilities

Interview Anouk Wijnen

Anouk: Ik zit hier met Nik Römkens en François Da Cunha om te praten over het werk als beveiliger.

Het bedrijf waar zij werken heet Mosae Secure & Facilities.

Anouk: Hoe lang duurt de opleiding voor het beroep beveiliger en hoe oud moet je zijn om aan de opleiding te beginnen?

Nik: De opleiding duurt in de regel 1 jaar. De minimale leeftijd is 17 wanneer je start, maar je mag pas stage lopen als je 18 bent. Dan pas mag je in het werkveld werken.

Anouk: Wat leer je allemaal?

Nik: Binnen de opleiding leer je hoe je een gebouw moet beveiligen. Daarnaast leer je wat strafbare feiten zijn. Wat is een aanhouding, hoe moet ik die doen? Wat is inbeslagname enzovoorts.

Verder leer je een stuk over brandveiligheid. Brand is de grootste vijand van een gebouw, dus dat is heel beleangrijk. Ook leer je een stukje over Arbo wetgeving. Als beveiliger binnen een firma ben je verantwoordelijk als handhaver van de Arbo wetgeving.

Anouk: Wat beveiligen jullie allemaal?

Nik: Wij beveiligen en bewaken gebouwen, bijvoorbeeld hotels. Daarnaast beveiligen we heel veel evenementen. Maar soms krijg je ook een opdracht om op een parkeerplaats 2 auto’s te bewaken. Dus eigenlijk gaat het van kleine dingen tot grote zaken, zoals Pinkpop.

Anouk: Hebben jullie bedrijfskleding?

Nik: Ja, we hebben twee types bedrijfskleding. Een is gericht op buitenwerk, slecht weer of evenementen, dat noemen we de evenementen kleding. Deze bestaat uit zwarte schoenen, zwarte broek, poloshirt of sweater en een drie-in-een jas erbovenop.

Het tweede tenue is een net pak. Dat betekent dat je met nette schoenen in een tweedelig pak, stropdas of vlinderdas en eventueel een nette overjas werkt.

Anouk: Werken jullie ook nog met andere beveiligingsbedrijven samen?

Nik: Ja, dat doen we wel eens. Of wij worden ingehuurd, dan werk je voor een ander bedrijf, of wij huren wel eens andere beveiligers in als we te kort aan mensen hebben.

Anouk: Wat mogen beveiligers niet en politie mensen wel?

Nik: Wij mogen iemand niet staande houden. Dat betekent: wij mogen iemand niet vragen wie ben je, waar kom je vandaan, waar woon je enzovoort. Wij mogen ook niet iemand zomaar fouilleren. Dus als iemand iets gestolen heeft en ik houd hem aan, dan kun je niet gaan kijken waar hij dat verstopt heeft. Dat mag alleen maar door de politie of een bijzondere opsporingsambtenaar.

Anouk: Werken jullie ook met honden?

Nik: Wij werken ook met honden. Er is een aantal mensen waarvan de hond is opgeleid, deze zijn gecertificeerd. Die combinatie heet een hondegeleider. Bij voetbalwedstrijden en bij een casino of een festival of nachtdiensten moeten wij soms een hondegeleider inzetten.

Anouk: Hoe praten jullie met elkaar op een grote plaats?

Nik: Op een evenement praten wij meestal via de portofoon. Dat is een tweeweg radio systeem. Dat betekent, als ik praat, kan de ander alleen maar luisteren. Zijn er bijzondere zaken, dan doen we alles met de telefoon, zodat ook niemand ons kan afluisteren, wat bij een portofoon wel kan.

Anouk: Werken jullie ook met geheime woorden en codes?

Nik: Ja, dat doen we. Dat komt ook omdat het portofoon verkeer afgeluisterd kan worden door scanners.  Op het moment dat jij iets moet vertellen dat niet bestemd is voor andermans oren kun je daar beter codes voor afspreken. Bv als je even naar het toilet moet kun je daar een code aan verbinden, of als er iets bijzonders aan de hand is of een gevaarlijke situatie, of als er in een winkel een dief in de buurt zit, dan kun je daar een code voor afspreken.

Anouk: Wat zijn de leuke dingen op het werk?

Nik: Als je op evenementen werkt, dan krijg je met heel veel verschillende mensen te maken.

Daarnaast kom je op plekken waar anderen niet mogen komen, zoals bv achter de podia bij de artiesten. Soms sta je bij concerten of wedstrijden die je zelf ook leuk vindt. Zo ben je eigenlijk een beetje aan het genieten, terwijl je toch aan het werk bent.

Minder leuk is als het vies weer is en je het koud hebt. Nat weer, je zou het liefst in bed liggen, maar je moet toch blijven staan. Of je moet heel lang iets in de gaten houden vanaf één plek, je mag niet weg, je moet blijven staan en je moet nodig plassen en de aflossing komt niet…pijn in je voeten, pijn in je kuiten, pijn in je rug en je mag niet weg. Dus het kan ook heel vervelend zijn.

Anouk: François, wil jij nog iets vertellen?

François: Nee, ik heb niets te vertellen.

  interview Anouk Wijnen januari 2017


Reacties (0)

Reactie toevoegen +