Monique Heffels, bestuurder Radar

interview door Chantal en Mariska (deel 2)

Chantal: Hoe ga je de komende jaren Radar besturen, wat is je visie?

Monique: Radar heeft natuurlijk al een hele mooie visie. Die staat er. Daar heeft Frans Wilms met het MT(management team) goed voor gezorgd. Er ligt een meerjarig toekomst plan, daarin staat wat belangrijk is, waar Radar de komende jaren aan werkt. Zoals zorgen dat mensen goed kunnen wonen, dat ze de juiste zorg begeleiding krijgen. Dat er gekeken wordt naar vrije tijd, werk en ontwikkeling van mensen.

Hoe doe je dat met elkaar en wat heb je daarvoor nodig. Dat staat al allemaal op papier. Deze visie blijft doorgaan, met als belangrijkste slogan: Zó wil ik leven! Dat is wel iets dat ik samen met de directie dienst verder wil uitbouwen. Zodat het ook echt gaat leven, dat mensen snappen wat daarmee bedoeld wordt. Dat je voelt dat er ruimte is om je leven in te richten zoals je wilt, met ondersteuning van Radar.

Dus de visie is eigenlijk gewoon de visie die er al was van Radar. Dat is ook de reden dat ik die sollicitatiebrief geschreven heb omdat ik dacht: dat past ook bij mij, daar wil ik verder aan gaan bouwen.

Mariska: Kun je privé en werk gescheiden houden?

Monique: Ik weet niet of je het echt gescheiden moet houden. Het loopt bij ons een beetje door elkaar, dat snap je natuurlijk wel als er zoveel te doen is. Ik kan ’s avonds thuis nog mail beantwoorden, of het kan zijn dat ik op het werk gebeld wordt door een van de kinderen omdat er iets gebeurd is. Ik probeer wel zoveel mogelijk de aandacht te richten op het werk, als ik aan het werk ben. ’s Avonds thuis eisen vier kinderen natuurlijk heel veel aandacht, dus dan moet ik echt de knop wel omzetten. Dan ben ik thuis en dan ben ik mama. Dat gaat toch wel een beetje vanzelf, ik moet er niet veel moeite voor doen.

Chantal: Begrijpelijke taal, hoe moeilijk is dat?

Monique: Ik ben zelf niet echt iemand van de moeilijk woorden, maar in de organisatie heb je natuurlijk moeilijke woorden. Begrijpelijke taal is best ingewikkeld, omdat je nooit zeker weet wat de ander begrijpt. Ieder mens is daarin verschillend. Het moeilijke van taal is vaak dat je iemand vraagt: heb je het begrepen? En als die persoon ja zegt, weet je nog steeds niet zeker of hij het echt begrepen heeft. Communicatie kan hele moeilijke dingen hebben. Ik denk dat jullie daarin ook een belangrijke rol moeten spelen. Dat jullie aangeven wanneer iets niet duidelijk is. De cliëntenwebsite kan daarin ook een hele belangrijke rol spelen, dat we begrijpelijke taal gebruiken.

Als iets niet duidelijk is, kunnen jullie vragen om andere woorden te gebruiken. Dat is een belangrijke opgave voor jullie denk ik.

Chantal: Hoe was het met je zenuwen toen je op sollicitatiegesprek moest komen?

Monique: Spannend is het altijd, zo’n gesprek. Ik was niet heel erg zenuwachtig. Ik werkte bij Levanto, een leuke baan met leuke uitdagingen, dus ik had eigenlijk niets te verliezen. Toen kwam dit langs, dat vond ik ook heel erg leuk. Als ik niet gekozen zou worden was het ook goed, want dan is iemand anders gewoon beter. Als ik het wel wordt, dan ben ik hartstikke blij. Ik heb met heel veel mensen gesprekken gehad. Ik vond iedereen heel erg open, nieuwsgierig naar mij. Dat maakt ook dat het beetje spanning dat je natuurlijk toch hebt, heel snel weg is. Het waren hele leuke gesprekken, waar mensen ook doorvroegen. Dus voordat je het wist was de tijd alweer voorbij. Dat ging heel soepel.

Chantal: Ik hoorde dat je heel veel dingen belangrijk vindt. Ga je ook zorgen dat de cliënt meer in zijn kracht komt, dat hij beter begrepen wordt door begeleiding?

Monique: Dan hebben we nog wat te doen, zie ik aan jouw gezicht! 

Het zinnetje: Zó wil ik leven, dat zegt heel veel. Als je zelf kunt aangeven hoe je wilt leven en Radar weet daar goed naar te luisteren, door kleine stapjes te zetten om daar te komen, dan kun je aan Zó wil ik leven! meer waarde geven. Via dat zinnetje steeds weer opnieuw kijken: hoe doe je dat en wat is daar goed in. Wat hebben medewerkers nodig om dat goed te kunnen doen. Welke andere organisaties om ons heen hebben we nodig om dat goed te kunnen doen. Dat je vandaar uit steeds meer gaat bouwen om daadwerkelijk die dromen en wensen te kunnen ophalen en te vertalen. Dat moeten we de komende jaren goed gaan uitbouwen. Dat is waar het om draait hè! Het zijn geen grote ingewikkelde zaken, het gaat eigenlijk alleen om dat hele simpele: Zó wil ik leven! Dat is al ingewikkeld genoeg om dat goed te kunnen doen.

Ik zou het mooi vinden, als ik ooit na jaren weg zou gaan hier, dat mensen zeggen: Nou, die Monique heeft in ieder geval wel goed haar best gedaan om dat zinnetje: “Zó wil ik leven” echt levend te krijgen.

Chantal: Bedankt dat je ondanks het drukke schema tijd hebt gemaakt!

Monique: Heel graag gedaan.

  interview Chantal Kieboom

  interview Mariska Snel

maart 2019 - interview vond plaats op 17 oktober 2018


Reacties (2)

Ik ben ondwinkellen om straks echt voor betaalde horeca kan gaan werken plaats van stage lopen gr frank heckmans
Frank heckmans @ 12 september 2021
vooral als ik intevieuwd word jullie bij sticting radar gr frank heckmans
frank heckmans @ 13 september 2021

Reactie toevoegen +