Interview met Sonja Heijkamp

Projectleider van de Special Media Awards

Mariska: Stel je eens aan ons voor?

Sonja: Hoi, mijn naam is Sonja Heijkamp en ik werk bij Amerpoort. Ik ben projectleider van de Special Media Awards. Al ruim 20 jaar werk ik in de gehandicaptenzorg. Ben altijd persoonlijk begeleider en coördinerend begeleider geweest. Toen Hyves en MSN net bestond vond ik dat er maar weinig informatie was om er meer over te leren. Ik wilde graag de mensen die ik begeleidde hierbij kunnen helpen. Door zelf veel te lezen en koffie te drinken met mensen die al veel wisten over social media leerde ik er steeds meer over. Toen leerde ik ook wat Mediawijsheid betekent. Nu probeer ik zoveel mogelijk mensen te vertellen wat dat woord betekent en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen op social media.

Mariska: Hoe lang werk je al bij de Special Media Awards?

Sonja: De Special Media Awards is begonnen in 2018 bij Amerpoort. Dat had toen nog een andere naam. Alleen mensen die begeleiding kregen van Amerpoort konden zich aanmelden. Joyce, Mike en ik wilden laten zien hoeveel plezier mensen hebben met het maken van social media. Heel vaak wordt er naar de gevaren gekeken. Dat is ook belangrijk, maar wij wilden ook graag eens laten zien wat een mediatalenten er zijn in Nederland. In 2019 waren de eerste landelijke Special Media Awards en we hopen natuurlijk in 2023 een jubileum te kunnen vieren met een speciale 5e editie.

Mariska: Is het soms moeilijk om dingen te regelen?

Sonja: Ik vind het vooral heel erg leuk om dingen te regelen. Dat doe ik eigenlijk ook al heel lang. Toen ik 10 was organiseerde ik al een woensdagmiddagclub in mijn buurt voor de kinderen en iets later voor het jongerenwerk, in de kerk de feestavonden en de kampen. Soms is het wel moeilijk, bijvoorbeeld als je graag iets wilt, of nodig hebt van anderen en die zeggen dan dat iets niet kan, of heel duur is. Dan moet je soms heel moeilijk doen om het toch voor elkaar te krijgen. Wat ook moeilijk is, is dat je altijd tijd te kort komt. Zeker als je veel wilt en samen een hoop ideeën hebt, moet je nog wel eens besluiten om iets niet te doen.

Mariska: Gaan er ook wel eens dingen mis?

Sonja: Ja, soms wel. Dan denk je dat je alles helemaal goed bedacht en afgesproken hebt en dan loopt het toch een beetje anders. De meeste dingen die mislopen merkt niemand iets van. We hebben een grote groep crewleden die ook al lang in de zorg werken en dus gewend zijn dat dingen altijd anders gaan dan gepland. We hebben nu drie verschillende edities gemaakt en dus is er elk jaar nog steeds een totaal nieuw draaiboek. Dan gaat er best wel eens iets anders dan gepland. Maar als je alles wat er “mis gaat” ziet als een moment om iets van te leren is het ook niet erg als het niet meteen helemaal goed gaat. Zolang er geen echte ongelukken gebeuren is het helemaal niet erg.

Mariska: Hoe is het om zo dingen tegen regelen voor mensen met een beperking?

Sonja: Dat vind ik erg leuk om te doen. Het verschilt niet zoveel met dingen regelen voor mensen zonder beperking. We letten wel extra op bepaalde dingen. Bijvoorbeeld of iets toegankelijk is voor mensen in een rolstoel, of de teksten die we schrijven op de website begrijpelijk zijn, dat er geen flitsende lampen en knallende ballonnen in de zaal gebruikt worden en dat dingen soms net iets meer tijd kosten dan je denkt. Iedereen op tijd in de zaal krijgen bijvoorbeeld. Dat duurde dus langer dan gepland, daarom zie je op de livestream ook twee keer hetzelfde filmpje. Nu weet je meteen een voorbeeld van wat er “mis ging”.

Mariska: Wat is het leukste wat je hebt mee gemaakt?

Sonja: Dit is echt de moeilijkste vraag. Er zijn zoveel dingen die leuk zijn; alle inzendingen bekijken, werken aan de website, blije genomineerden, leuke berichten op onze social media kanalen, plannen maken met de teamleden, de vakjurymiddag, de voorbesprekingen met de presentatoren en de mediaploeg, het moment dat iedereen op de rode loper aankomt, mailtjes van mensen die spontaan willen helpen, de show in de zaal, de aftermovie en de foto’s bekijken en alle media aandacht die de genomineerden en winnaar krijgen. Wat ik ook heel leuk vind; bij de Special Media Awards regelen we dingen niet alleen voor mensen met een beperking, maar er wordt ook veel door mensen met een beperking geregeld. Dus de awards die gemaakt worden, de artiesten die optreden, de aftermovie, een deel van de vakjury, een deel van de fotografen en een deel van de vrijwilligers. Dat we dat zo kunnen doen is echt iets waar ik heel trots op ben. En elk jaar vinden we weer nieuwe talenten die iets doen bij de award uitreiking.

Mariska: Doe je nog iets anders dan de Special Media Awards?

Sonja: Ja, ik werk drie dagen in de week als projectcoördinator Mediawijsheid bij het expertise centrum van Amerpoort. Ik geef onder andere trainingen aan begeleiders, help bij onderzoek en probeer iedereen die bij Amerpoort werkt te spreken over mediawijsheid. Dat doe ik omdat het voor iedereen belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen op internet. En iedereen in de organisatie kan iets doen om daarbij te helpen. De Special Media Awards is een van de projecten die ik vanuit die functie mag doen. Ook geef ik overal bij zorgorganisaties trainingen. Ben in 2018 ook bij jouw organisatie in Maastricht geweest. Als ik weer in de buurt ben, kom ik koffie bij jullie drinken.

Mariska: Heb je nog wensen voor de Special Media Awards?

Sonja: Ik wens vooral dat het door de awards lukt om veel mensen te bereiken. Dat er gezien wordt dat media maken ook echt van betekenis kan zijn voor mensen. Dat talenten gezien worden. Dat we mensen weten te bereiken die met een tip over mediawijsheid toch net iets beter voor zichzelf gaan zorgen online. Of daar hulp bij durven te vragen. Verder wens ik dat we de award uitreiking elk jaar kunnen blijven organiseren. Dat er genoeg mensen meedoen met een inzending en dat we met een zaal vol blije mensen een leuke avond kunnen hebben. Onze grote wens is een grotere zaal met meer rolstoelplekken en meer stoelen. Dan kunnen we iedereen die niet genomineerd is, wel uitnodigen erbij te zijn. En ik wens elke maand weer dat we de loterij winnen, dat zou ook heel fijn zijn.

Mariska: Kan je privé en werk gescheiden houden?

Sonja: Goeie vraag zeg, want wat is dat precies? En hoe doe je dat? En zeker nu in corona-tijd? Je zet me wel aan het denken hiermee. Het is anders nu omdat ik veel thuis werk. Soms werken we bijvoorbeeld voor de media awards nu bij mij thuis. Toen ik nog op een woongroep werkte, was het best duidelijk hoe het team en de cliënten het graag wilden. Ik vind het wel een belangrijk onderwerp om over in gesprek te zijn met je team. Omdat het helpt een goede balans te houden met elkaar. Die balans is in het verleden wel eens niet goed gegaan en daar heb ik veel van geleerd. Thuis wil ik echt thuis zijn om weer op te laden om op het werk ook weer fris te zijn. Ik probeer dit nu te doen door ook echt mijn laptop en mobiel uit te zetten als ik vrij ben. In september, oktober en november is dat moeilijker, dan is het gewoon heel druk door de award uitreiking. Daarna ben ik dan vaak ook even een weekje vrij.

Mariska: Hoe zorgen jullie dat de Special Media Awards bekender wordt in Nederland?

Sonja: Met een heleboel geduld. We hopen nog steeds dat we een keer op tv of de radio kunnen vertellen over de awards. Dan weten in een keer heel veel meer mensen dat het evenement er is. Wat we wel doen is;  op social media veel mensen en organisaties volgen, persberichten sturen naar heel veel redacties, genomineerden en winnaars stimuleren zelf ook de krant te bellen of mailen. En door te mailen naar managers van bekende Nederlanders, zelf veel te plaatsen op social media en door een beetje geluk te hebben dat we een heel leuk event zijn waar mensen graag bij helpen. Elk jaar doen we iets waardoor het groter wordt, meer mensen meedoen en het er professioneler uitziet. Wat ook helpt is dat genomineerden, vakjuryleden, de presentatoren en winnaars zelf berichtjes op social media zetten.

Mariska: Hoe was het voor jou om in het zonnetje gezet te geworden?

Sonja: Ik ben gek op verrassingen, maar niet zo van in de spotlight staan. Zeker niet als er camera’s draaien. Maar deze videoboodschap van Gerard Ekdom was echt wel een ontzettend leuke verrassing mijn collega’s. Ze hadden het goed geheim gehouden. Ik wist echt van niets. Al met al was deze editie in 2021 weer een super editie. Ben alweer heel benieuwd naar volgend jaar.

  Interview Mariska Snel

Cliëntenweb, december 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +