Sjef Franssen, hoe gaat het met jou?

interview door Erwin en Julian

Ongeveer 2 jaar geleden had het cliëntenweb een interview met Jef over schuldsanering. Hij vertelde toen hoe hij geholpen werd om van de schulden af te komen. Het cliëntenweb is benieuwd hoe het nu met hem gaat?

Gemist? Klik HIER om het verslag over schuldsanering van Jef te lezen

Julian: Hoe gaat het nu met jou eigenlijk?

Sjef: Met mij gaat het heel goed. Naar omstandigheden met de Corona. We werken nu 3 dagen i.p.v. 5. Dat vind ik wel jammer. Ik werk liever 5 dagen dan 3. Maar ja, als het niet anders kan, dan zijn we 2 dagen thuis. Dus daar moeten we maar wat van maken. 

Ik werk al heel lang op AC Belfort en ik ben er heel graag. De medewerkers die ik om me heen heb zijn heel leuk. De leiding ook. Wij doen het werk voor hun en zij helpen mee. Dat is het leukste wat er is. Normaal zit je hier met een man of 25, vaste groep, en nou zitten we met 7. Dat is wel effe vreemd. 

Julian: Ja, dat kan ik me voorstellen. 

Sjef: Maar sinds de Corona echt bezig is; ja, ik noem het eigenlijk geen Corona, ik noem het gewoon een griepgolf, ik blijf daar gewoon bij. Maar we moeten doen wat we kunnen. Zitten we 3 dagen thuis of 4 dagen thuis, ja het moet; we hebben toch niks te willen. Ik heb vanochtend gevraagd om de hele week te komen; het ging niet. Nou dat vind ik wel jammer. Ik werk toch het liefste de hele week. Als ik alleen thuis ben, is niet goed voor mij, de omgeving. Dan zie ik foto’s hangen van mijn moeder, foto’s van mijn broer; dan ga ik rare dingen doen. Als ik met de vrouw thuis ben, gaat het heel prima.

Erwin: Sjef, ik heb in het vorige interview met jou gelezen dat je in het verleden wel eens problemen hebt gehad met geld. Hoe gaat het daar nu mee?

Sjef: Nou, we zijn helemaal schuldvrij. We krijgen gewoon elke week leefgeld. 1 keer in de maand krijgen we dubbel, 1 keer in de maand krijgen we nog extra. Dus we zitten rond de 500 euro per maand. Daar zou ik mijn geld niet meer zelf voor willen regelen. Alles wordt betaald, alles wordt voor je gedaan. Dus wat wil je nog meer? Dat vind ik heel prettig, zoals het nou gaat. Alleen mijn vaste aanspreekpunt, die is weg. Die is naar Denemarken. En nou heb ik een nieuwe; en daar moet ik het maar mee doen. Dat went ook wel. 

Julian: Wat heeft Stichting Mijn Geld voor jou allemaal betekend in die tijd?

Sjef: Stichting Mijn Geld heeft me opgevangen via de rechtbank. Ik had ook neen kunnen zeggen, maar dan had ik het zelf moeten doen. Ik had een schuldenlijst van 40 echte bedrijven, op zoveel jaar. Dus dat had ik nooit van mijn leven alleen kunnen doen. Ze hebben dat overgenomen via de rechtbank. Je kon het vastleggen voor 5 jaar of 3 jaar. Ze hebben 3 jaar ervan gemaakt. We zijn na die 3 jaar schuldvrij; De restschuld loopt via de gemeente. Die regelt dat verder voor ons. Nou je leeft nu gewoon… en je slaapt beter. Je hoeft niks meer te doen eigenlijk; je hoeft alleen maar naar de bank te lopen om je geld te halen. Dus dat is wel prettig. Dus ik heb gewoon gezegd: laat maar doorgaan. Het loon van mijn vrouw gaat er ook naar toe. Alles wordt voor je geregeld. En dat is wel prettig. 

Julian: Ja, duidelijk. 

Sjef: Ik zal het ook iedereen aanraden, die zulke problemen heeft, klein of groot: laat je helpen, want alleen kun je het niet. Want je hebt die schuldeiser, je huur, het licht, het water zit erbij dat betaald moet worden, dus je vaste lasten heb je toch. Nou dan mag je blij zijn als je 50 euro per maand over houdt. En nu, als de Corona weg is, gaan we voor vier weken op vakantie met z’n  2en, gaan we trekken door Luxemburg. Dat willen we. Dat is ook de eerste keer in al die jaren dat we op vakantie kunnen gaan. Maar dat lukt wel. En ik leef gelukkig met mijn vrouw.

Erwin: Wat voor werk doe je nu?

Sjef: Ik doe RDW-werk. Dat is gewoon inpakwerk. Dat komt van Thomas Regout. Dat wordt hier geleverd. Wij krijgen dan een bepaalde tijd om dat werk af te maken. Daar zit meestal 1 week tussen of twee weken, kan ook drie weken zijn. Als er geen werk is, dan zit je met de handen over elkaar. Dan kun je puzzelen, of je kunt gaan kleuren, of je kunt iets doen op de computer. Je kunt van alles hier doen. Koken kun je hier ook.

Julian: En in de toekomst, zou je dan nog ander werk willen doen?

Sjef: Nee, ik krijg geen andere baan; ik ben afgekeurd voor 80 tot 100%. Dus mijn doel blijft gewoon doorlopen. Nou laat mij dat toch maar doen, vrijwillig, ben toch tussen de mensen. Dus. Thuis zitten is niks. Mijn vrouw werkt op de MTB, die werkt op het hoofdkantoor en die doet heel veel administratiewerk. Die zit eigenlijk zeg maar tussen de loonmaatschappij in: de lonen te storten, te regelen. Die heeft er een leuke baan aan. Maar ja, elke dag achter de computer zitten, dan is ze ’s avonds wel moe. Dat is wel een voordeel: dan heb ik rust. Ja, zo werkt dat. Wij werken allebei. En we hebben geen huisdieren. Wil ik ook niet. Want als je huisdieren hebt, moet je die ook weer verzorgen.

Ik maak het hier af tot mijn vijfenzestigste en dan stop ik, dus ik heb nog wel een paar jaar te gaan.

Erwin: Heb je met de Corona afgelopen jaar toch nog leuke dingen kunnen doen?

Sjef: Ja je kunt niks. Je kunt hier wel de stad ingaan, maar je kunt niet winkelen. Maar ik vind het ook niet erg, dan hoef je ook geen geld uit te geven.

Je ziet het zelf als je bij een supermarkt binnen bent. Hoeveel mensen daar lopen en ze lopen gewoon door elkaar of tegen elkaar op. Dat moet je bij mij niet doen, dan houd ik me liever op de afstand. Ik heb niet zo graag Corona! In het begin ergerde ik me eraan. Het lukt me gewoon nu beter om me aan de regels te houden, die anderhalve meter.

Knuffel niet te vaak, ja oké, nu doen wij dat toch niet vaak. Ga niet bij mensen op bezoek als het niet nodig is, laat niet mensen binnen als het niet nodig is. Dan moet je dat ook niet doen. Ik heb wel mensen zoals de pedicure, die moet ik binnen laten. Maar die zijn goed beschermd.

Erwin: Niet bang voor een derde golf?

Sjef: Ja als die komt komt die. We zijn nou gewend aan de eerste golf. De tweede golf en de derde golf is gewoon hetzelfde als wat nou is.

Erwin: Ga je je wel laten vaccineren? 

Sjef: Nou daar heb ik mijn twijfels over, ben ik heel eerlijk in. Als ik zie bij sommige mensen die laten zich inenten, die zijn doodziek.

Erwin: Ik ben ook ingeënt en ik had toontaal geen bijwerkingen.

Sjef: Ik vind gewoon dat mensen moeten doen wat ze zelf willen.

Julian: Bedankt voor het interview!

  interview Erwin Hoenjet

  interview Julian Savelberg

April 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +