Robert Loozen

interview Chantal Kieboom

Chantal: Hoe ben je er eigenlijk op gekomen om een eigen evenementenbureau te beginnen?

Robert: Ik heb geen evenementenbureau. Ik heb een platenmaatschappij. Als jonge jongen heb ik stage gelopen bij Marlstone, bij Beppie Kraft en daar ben ik eigenlijk meteen blijven hangen. Toen was ik nog technicus, zat ik in de studio, opnames maken. Gaandeweg ben ik steeds meer in de zakelijke sfeer gekomen. Daar heb ik toen 15 jaar gewerkt. In 2004 hebben we met een aantal collega’s het bedrijf overgenomen. Vanuit mijn hobby ben ik dus eigelijk mijn vak ingerold en dat is erg leuk!

Chantal: Hoeveel artiesten heb je eigenlijk onder je beheer?

Robert: Hoeveel we er echt onder contract hebben, dat worden er steeds minder omdat het heel moeilijk is om CD’s te verkopen, maar ik schat een dik 20 artiesten. Als het om alleen opnames gaat zijn er toch wel zo’n 100 mensen die bij ons met regelmaat komen opnemen.

Chantal: Ik heb zelf ook een aantal artiesten benaderd. Ik merk wel dat jij niet alles prijs geeft?

Robert: Nee. Ik heb natuurlijk heel veel gegevens van diverse mensen. De ene vindt het prima dat ik dat verstrek en de andere niet. Omdat ik niet zeker weet wie wel en wie niet, probeer ik daar heel voorzichtig mee om te gaan. Ik geef alleen de algemene gegevens door, of ik neem contact op als er iemand gebeld heeft. Dan loopt het via mij. Dit om hun privé leven een beetje af te scheiden. Anders gaat iedereen bellen en ik vind het ook een beetje mijn taak om hen te beschermen.

Chantal: Is het lastig om werk en privé toch uit elkaar te houden?

Robert: Ja, ik wordt eigenlijk de hele dag door gebeld, van ’s ochtends vroeg tot 12 uur ’s avonds. Ook ben je heel veel onderweg. Ik moet regelmatig naar afspraken in de avonduren en naar CD presentaties. Het kost veel tijd, maar dat weet je van te voren als je eraan begint. Het is leuk om te doen, maar het is ook af en toe vermoeiend. Soms zit je er wel eens helemaal doorheen, maar dat heeft iedereen wel eens. Daar kom je ook weer bovenop. Je hebt altijd leuke en minder leuke dingen.

Chantal: Is het lastig om nieuwe artiesten binnen te halen?

Robert: Dat is niet eenvoudig. Goeie vraag! Want hoewel er heel veel artiesten zijn, er komen heel veel nieuwe mensen die op de bühne willen, moeten we toch kijken naar een bepaalde kwaliteit. Vroeger betaalde de platenfirma alles, omdat ze platen verkochten en daar winst uit haalde. Tegenwoordig is het heel moeilijk om CD’s te verkopen, dus ook om winst te maken. Nu is het heel goed mogelijk dat mensen geheel of gedeeltelijk de opnames zelf moeten betalen. Dan maakt natuurlijk iedereen zijn eigen keuze. Want het is niet goedkoop als je het goed wilt doen. Het is voor ons ook moeilijk om keuzes te maken, wie is echt goed, wie wil echt op lange termijn er zelf in investeren, dat is best moeilijk.

Chantal: Hoe zie je de platenmaatschappij over pakweg 8 jaar?

Robert: We worden steeds minder een echte platenmaatschappij. Vroeger kreeg iemand een contract en werd constant verzorgd. We worden steeds meer een facilitair bedrijf. We bieden studio’s te huur aan en we schrijven en arrangeren liedjes. We krijgen nu veel meer vragen zoals: kun je me helpen met liedjes schrijven, helpen met opnames. Daar hebben we een volle agenda mee, het is heel druk, daar ben ik heel blij mee. Over 8 jaar, ja, zover kijk ik meestal niet vooruit. Ik hoop dat ik nog hetzelfde kan doen als nu. Ook dat we met hetzelfde aantal personeelsleden kunnen blijven werken, zodat we niemand naar huis hoeven sturen. Dat is eigenlijk het verhaal. We willen lekker met z’n allen werken, leuke werksfeer. Natuurlijk moet er ook geld verdiend worden, want anders kun je niet leven, maar ik zie mij niet miljonair worden. Het grote geld ligt niet meer in deze branche.

Chantal: Bedankt dat je tijd hebt willen vrijmaken voor de cliëntenwebsite!

Robert: Graag gedaan!

  interview Chantal Kieboom zomer 2016


Reacties (0)

Reactie toevoegen +