Een interview met Rick Brink

Voormalig minister gehandicaptenzaken

Mariska: Leuk dat u tijd voor ons wilt maken voor het interview.

Rick: Ja, natuurlijk. Zeker!

Mariska: Vertel iets over u zelf!

Rick: Iets over mij zelf? Nou, ik ben Rick Brink. Ik ben 36 jaar. Ik woon in Hardenberg, dat is een plaatsje in Overijssel, achter Zwolle. Heel ver weg, want jullie komen vanuit Limburg. Nou dat is een eindje rijden! Ik vind het leuk om in mijn vrije tijd te fotograferen. Ik doe veel leuke dingen met mijn familie en vrienden. En ik ben oom van drie hele mooie kinderen. Daar doe ik heel graag leuke dingen mee. Ik ben een voetballiefhebber. En dan met name bij de plaatselijke voetbalvereniging vind ik het leuk om met mensen naar een wedstrijd te kijken. Dat is nu lastig door corona, maar als er geen corona is dan sta ik vaker langs het voetbalveld.

Mariska: Leuk!

Erwin: Wat is uw huidige functie?

Rick: Ik heb eigenlijk twee functies. Ik heb een eigen adviesbureau waarbij ik allerlei organisaties adviseer waar het gaat om diversiteit en inclusie. Je moet nadenken, ik werk voor het gehandicapte kind, voor Jantje Beton, voor een aantal gemeentes in Nederland.

En daarnaast ben ik directeur van Stichting Studeren en Werken op Maat (Stichting SWOM). Deze stichting begeleidt hoogopgeleide jongeren met een beperking naar werk. Dus eigenlijk doe ik twee dingen. Ik heb een eigen adviesbureau en ik werk voor de Stichting SWOM een aantal dagen per week. Alles wat ik doe, is bedoeld om mensen met een beperking verder te helpen, zo moet je het eigenlijk zien. En het maakt me niet uit welke beperking je hebt, of het auditief is of visueel of licht verstandelijke beperking. Inclusie gaat om iedereen. Iedereen die bij mij komt, wil ik helpen. Zo moet je het eigenlijk zien. 

Mariska: Heeft u altijd in de politiek gewerkt?

Rick: Nee. Ik heb heel lang in de HR-dienstverlening gewerkt. En HR staat voor alles dat te maken heeft met personeel. Dus hoeveel salaris betaal je je personeel, hoeveel vrije dagen geef je je personeel. Je mag allerlei bedrijven ook adviseren; dat heb ik 14 jaar gedaan. En toen kwam de vraag: Zou je in de gemeenteraad willen? En toen ben ik op een lijst gaan staan, meegedaan met de gemeenteraadsverkiezingen, dan sta je op een stembiljet en mensen kunnen op je stemmen in het stemhokje. Toen heb ik heel veel stemmen gekregen en toen zat ik in de gemeenteraad. En dit heb ik 5 jaar gedaan. Ik was een periode fractievoorzitter. Daarna ben ik andere dingen gaan doen dan de politiek. 

Erwin: Heeft u ook resultaten bereikt? 

Rick: Ja. We hebben een aantal dingen gedaan. In mijn tijd als raadslid heb ik wel verschillende dingen gedaan. Ik heb het jeugdlintje geïntroduceerd. Een jeugdlintje in de gemeente Hardenberg houdt in dat jongeren die goeie dingen doen voor mensen in de samenleving een lintje kunnen krijgen. En dan gaat het niet over of je iemand uit het water haalt die bijna verdrinkt, maar dan gaat het over: doe je iets goed voor je buurman of buurvrouw? Of doe je iets goeds voor het dorp waarin je woont? 

Hardenberg is in 2018 uitgeroepen tot de meest toegankelijke gemeente van Nederland. Nou, dan mogen we aandeel in hebben in de rol als voorzitter van destijds de inclusiewerkgroep. 

En als wij weer verder kijken naar mijn rol als minister voor Gehandicaptenzaken, een tijd geleden bij de  KRO-NCRV. Daar heb ik heel veel aandacht besteed aan het Samen Speel Akkoord. Dit akkoord hebben we getekend met 48 partijen in Nederland. Het Samen Speel Akkoord moet ervoor zorgen dat we meer inclusieve speeltuinen krijgen in Nederland. Dus speeltuinen waar kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen spelen. 

Daarnaast hebben we veel aandacht besteed aan studenten met een beperking. En dat heeft niks te maken met niveau. Het gaat erom, als je ergens op school zit of je volgt een studie of een opleiding en je wilt stage lopen, dat je dan makkelijker aan een stageplek kunt komen. Nou, daar hebben we veel aandacht aan besteed. 

En we hebben heel veel gedaan aan beeldvorming. Vaak kijken we naar mensen met een beperking als die heeft iets met een handicap. Maar we kijken nooit naar: wie is het nou eigenlijk? En wat kan zo iemand nou goed? En waar zijn z’n talenten? Nou dat zijn dingen die we bereikt hebben en we ook aandacht voor hebben gevraagd. 

Mariska: Heeft u ook complimenten gekregen?

Rick: Ja! Ja, heel veel! Ook al mensen die vonden dat ik het niet zo goed deed, maar die heb je altijd. In de politiek zijn er altijd mensen die het niet eens met je zijn. Maar het is wel zo dat ik regelmatig wordt aangesproken: wat goed dat je dit doet. Dat geldt voor iedereen. Een schouderklopje krijgen is leuk maar je moet wel gewoon doorgaan en je moet niet naast je schoenen gaan lopen, dat is niet goed.

Erwin: Met welk onderwerp heeft u zich bezig gehouden?

Rick: Als je kijkt naar mijn periode als minister van gehandicapten zaken, heb ik mij voornamelijk ingespannen voor studenten en de kinderen met een handicap. 

De reden was dat we heel veel mailtjes van mensen die allerlei vragen hadden kregen. En het ging over gehandicapten parkeer kaarten, het ging over allemaal voorzieningen die mensen graag zouden hebben maar die ze niet konden regelen.

We hebben toen als team gezegd, de minister van gehandicapten zaken kan zich niet met alle thema's bezighouden.

We hebben drie grote speerpunten beetgepakt dan is het voor iedereen duidelijk: dat doet de minister wel en dat doet de minister niet. 

Mariska: Welke opleiding heeft u gedaan?

Rick: Ik heb HBO management economie en rechten gestudeerd. En dat is voor de mensen die een HBO opleiding willen volgen maar eigenlijk niet zo goed weten wat ze willen. Ik was zo iemand.

Mariska: Vond u die opleiding niet moeilijk?

Rick: Nee, het ging me wel goed af. Ik vond het niet zo moeilijk. Alleen Engels vond ik lastig. Al die regeltjes die je moet onthouden, dat ging niet zo goed. Maar voor de rest ging het me wel goed af, jazeker.

Erwin: Wat wilt u in de toekomst nog gaan doen?

Rick: Een goede vraag, dat weet ik nog niet zo goed. Ik heb nu heel mooi werk, heel leuk werk ook, de dagen vliegen echt door mijn vingers maar volgens mij is dat heel goed.

Ja, je weet om een nieuwe rol in de politiek te gaan vervullen vind ik lastig om nu te zeggen.

Mariska: Hoe vond u het bij de Special Media Awards?

Rick: Ja het was allemaal heel leuk hè, de special media awards.

Ze hadden een hele leuke avond. Ik moet eerlijk zeggen dat de kwaliteit van iedereen telkens beter wordt. 

Mariska: Ja.

Rick: Vergeleken met de eerste keer, toen hadden de mensen ook goede ideeën. Dit keer was het wel een iets ander niveau wat ze lieten zien. Je ziet dat de mensen steeds beter worden. Ook is het gewoon heel gezellig. Leuk om iedereen weer eens te zien en zeker ook dat het nog net kon. Ik denk dat we met de Special Media Awards wel door het oog van de naald zijn gegaan (vanwege corona maatregelen). Anders hadden we het digitaal moeten doen, vorige jaren waren we toch in de studio. Het is hartstikke leuk, ik vond het heel leuk om erbij te mogen zijn.

Mariska: Ik ga volgend jaar weer meedoen!

Rick: Ja, heel goed, leuk! Vond je het zelf ook heel leuk?

Marska: Ja alleen het reizen dat was heel lang voor ons.

Rick: Ja.

Mariska: Want wij moeten twee en een half uur reizen vanaf Maastricht naar Hilversum hè?

Rick; Ja, ver hè?

Mariska: Mariska reageert lachend.

Rick: Maar goed dat je meedoet, blijf dat vooral doen. Dat is heel leuk.

Mariska: Ja ik ben ook heel erg actief met tik tok enzo.

Rick: O, leuk.

Erwin: Wat is het mooiste wat u heeft meegemaakt tijdens uw werk?

Rick: Nou, de minister-president van Ecuador kwam voor een staatsbezoek naar Nederland en die zit zelf in een rolstoel. Hij had een ontmoeting met de koning en 's middags met minister Hugo de Jonge. Toen kregen we een mailtje dat deze minister-president van Ecuador had gevraagd of ik ook mocht aansluiten als minister van gehandicapten zaken en dit heb ik gedaan. 

Dus toen was ik onderdeel van een staatsbezoek met de militaire kanonnen door Den Haag en met zijn beveiligers met grote geweren. Hij was heel goed beveiligd en dat was wel een heel indrukwekkende bijeenkomst moet ik zeggen.

Mariska: Word u snel herkend op straat?

Rick: Ja, hier niet waar ik woon, maar als ik in Den Haag ben of Amsterdam. Laatst nog in Venlo dat is vlakbij jullie. Waar ik woon valt het mee want iedereen kent me ook van voordat ik op televisie kwam.

Mariska: Dan wil ik u bedanken voor dit mooie interview.

Rick: Ja, graag gedaan.

Erwin: Bedankt voor de moeite en het interview en voor de antwoorden.

Rick: Graag gedaan, succes hè. Doei!

Mariska en Erwin: Doei, daag!

 Interview Mariska Snel

Interview en teksbewerking Erwin Hoenjet

Tekstbewerking Robert van Deyl

Cliëntenweb januari 2022


Reacties (2)

Wat een leuk, interessant en goed gesprek!! Complimenten
Heleen Verbeek @ 28 januari 2022
Wat doen jullie dat toch fantastisch, zomaar beroemdheden interviewen, alsof het niks is. Petje af!
Hilde van Grinsven @ 28 januari 2022

Reactie toevoegen +