In gesprek met Diana Limpens

Over de verkiezingen

Julian: Welkom bij dit interview. Kun je jezelf eens voorstellen?

Diana: Ik ben Diana Limpens. Ik ben 37 en ik woon in Voerendaal. Ik ben getrouwd en heb 2 dochtertjes van 7 en 5. Ik werk inmiddels al heel wat jaren bij Radar. Nu dan wel gedetacheerd naar Jens. Wat willen jullie nog meer van mij weten?

Julian: Wat voor werk doe je eigenlijk precies bij Radar?

Diana: Ik werk voor Radar binnen Jens. Jens regelt de jeugdhulp in Heerlen, Landgraaf en Voerendaal. Ik  behandel daar nieuwe hulpvragen die binnen komen. Dan zorg ik eigenlijk dat de kinderen de juiste zorg krijgen.

Robert: Wat doe je allemaal bij de gemeenteraad?

Diana: Ik zit zelf niet in de gemeenteraad, maar ik sta wel op de lijst voor de verkiezingen en ik ben in het verleden wel als commissielid actief geweest. Dat betekent eigenlijk dat je raadsleden een beetje helpt om zich voor te bereiden op de raadsvergadering. Je gaat dan over bepaalde onderwerpen, die in de vergadering behandeld worden, vragen stellen. Die informatie geef je dan weer aan de raadsleden, zodat zij goed die raadsvergadering in kunnen gaan. Dus dat is wat ik eigenlijk een beetje heb gedaan in het verleden.

Robert: Wat maakt het werk zo bijzonder?

Diana: Wat ik leuk vind aan mijn werk binnen Jens is dat ik kan zorgen dat kindjes die wat extra hulp nodig hebben, hulp krijgen en dat dat passend is. En daarnaast vind ik het ook leuk om contacten te leggen tussen personen; dat ze elkaar kunnen vinden, zodat die kindjes goed geholpen worden.

En als het gaat om het stukje gemeenteraad, commissielid; je hebt toch een beetje invloed op wat er in de gemeente gebeurt. Je bent een spreekbuis voor de mensen om je heen. Je hoort wel eens wat en dat kun je dan ook mee geven aan de raadsleden die de inwoners vertegenwoordigen. Ik vind het leuk dat je daar dan ook een stukje invloed op hebt. En ook om alle nieuwe ontwikkelingen te volgen binnen de gemeente.

  

Julian: Heb je nog ambities om verder te komen in de politiek?

Diana: Nee, gezien het drukke gezinsleven heb ik dat niet. Mijn vader is wel jaren raadslid geweest, maar ik heb niet de ambitie om in zijn voetsporen te treden.

Robert: Wat is het verschil tussen de gemeenteraad en de regering?

Diana: Zoals ik het zie: de gemeenteraad is vooral voor de zaken die dichtbij huis spelen in de gemeente. Zoals een stukje verenigingsleven, woningbouw, omgaan met duurzaamheid.
De regering gaat meer over het hele land. Houdt zich vooral bezig met het grote geheel voor heel Nederland.

Julian: Wat kan een gemeenteraadslid nog verder voor ons betekenen? Voor de inwoners in het algemeen, maar ook voor mensen bij Radar?

Diana: Ik ben dan zelf geen raadslid, maar ik denk dat je wel altijd vragen kunt stellen of ideeën kunt delen. We hebben bijvoorbeeld een actie uitgezet: “Denk mee met DV”.  DV staat voor Democraten Voerendaal. Geef je ideeën aan ons door. Als wij niet weten wat leeft, kunnen we ook geen acties uitzetten. We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen.

Robert: Gaan jullie ook naar de bewoners van Voerendaal toe? Zorgen jullie ook voor bijeenkomsten? Waar jullie samen kunnen praten om de mensen laagdrempelig te kunnen laten vertellen?

Diana: De laatste 2 jaar met corona is het iets minder geweest. In het verleden hebben we inderdaad bijeenkomsten georganiseerd voor de inwoners. Kom langs, kom gezellig kletsen, informatie delen, vragen stellen, ideeën aandragen. Dat is wat we voor corona een aantal keren hebben gedaan. In Voerendaal doen de wethouders dat zelf ook.  Die hebben een soort van koffie-uurtje. Even gezellig kletsen en eigenlijk hetzelfde idee daarin. Heel laagdrempelig.

Robert: Zouden jullie dat voor onze doelgroep ook kunnen doen?

Diana: Ik zou niet weten waarom niet?

Julian: Afgelopen jaar is veel gebeurd in de politiek en in Den Haag. Veel mensen zijn het zat met alle dingen die gebeuren en het gevoel dat ze niet gehoord worden. Denk je dat je dat bij de gemeenteraadsverkiezingen ook terug kan zien? Is het daardoor nu ook belangrijker om te gaan stemmen?

Diana: Ik denk en hoop dat mensen het gevoel hebben dat ze invloed kunnen hebben op wie er in de gemeenteraad komt. En een beetje inlezen in de ideeën van die partij. Dan moeten ze wel gaan stemmen.
In Voerendaal is het percentage dat gaat stemmen wel redelijk hoog, maar het is altijd fijn als dat nog hoger is natuurlijk.

Robert: Ik heb eigenlijk nog een algemene vraag.
Een partij luistert naar de bewoners.  Moeten zij ook bij beslissingen keuzes maken? Zoveel mogelijk naar wensen van bewoners?

Diana: Ze moeten daar zeker keuzes in maken, je zou het liefst altijd gehoor willen geven aan de wensen van bewoners, maar dat kan niet altijd om verschillende redenen. Bijvoorbeeld financiële redenen of dat het door bepaalde regels niet kan. Je kunt als partij met een voorstel komen. In de gemeenteraad wordt er dan gestemd. Als er niet genoeg stemmen voor dat plan zijn, gaat het ook niet door. Er zijn altijd toch verschillende factoren van invloed waarom sommige plannen wel of niet uitgevoerd worden.

Robert: Kiezen jullie wat het hardst nodig is of het belangrijkste is op dat moment voor de gemeente?

Diana: Nu maakt iedere partij en de nieuwe gemeenteraad een plan voor de komende vier jaar.
Dan ga je kijken wat belangrijk is voor de komende vier jaar. Bijvoorbeeld huisvesting of verenigingsleven.

Robert: Verschillende partijen hebben verschillende ideeën. Komen die daar wel uit?

Diana: Meestal wel. Soms heeft dat wat tijd nodig of moet er wat water bij de wijn gedaan worden. Dat ze toch een beetje op een lijn komen. In Voerendaal lukt dat meestal wel redelijk. Dat verschilt denk ik wel per gemeente.

Julian: Heb je zelf nog tips voor mensen of heb je nog iets wat je zou willen vertellen?

Diana: De partijen hebben een website of gooien een folder in de brievenbus. Wel leuk om te lezen en om te weten wat een partij belangrijk vindt. En om te kijken of dat bij je past. Soms is die informatie heel moeilijk. Lees dat dan ook samen met iemand die het je kan uitleggen.
Ga vooral stemmen!

Robert: Als je gaat stemmen, moet je keuzes maken. Soms kun je het niet met alle punten eens zijn, maar wel met de meeste.

Diana: Ja klopt. Als je twijfelt, kun je het beste stemmen op de partij waar je het meeste mee overeenkomt. Maar dat is wel een lastige keuze.

Robert: Dat zijn inderdaad lastige keuzes ja.

Diana: Ik ben nog wel benieuwd in welke gemeente jullie mogen gaan stemmen.

Robert: Ik mag gaan stemmen in Valkenburg.

Diana: Mijn schoonbroertje Raoul Limpens staat daar op de lijst van het CDA.  Beetje reclame maken he.

Julian: Ik woon in Maastricht, dus ik zal wel hier gaan stemmen. Ik heb me er nog niet in verdiept, maar ik ga dat zeker doen. Ik ga kijken wat mensen voor ideeën hebben. Ik heb al wat reclamefolders gezien. Ik laat het maar een beetje op me afkomen.

Diana: Veel succes met een keuze maken. 

Robert: Is er een verschil tussen de meningen van mensen in Klimmen of in Voerendaal of nog een ander deel? Iedereen heeft een andere mening.


Diana: Ieder persoon heeft een andere mening, maar je ziet ook wel dat de nadruk bijvoorbeeld in Klimmen ergens anders op ligt dan in Voerendaal zelf. De mensen vinden daar andere dingen belangrijk dan in andere delen.


Julian: Leuk dat je hieraan mee wilde werken en bedankt voor het interview.

Diana: Ik vond het heel leuk om hieraan mee te werken.

  Interview Julian Savelberg

  Interview Robert van Deyl

  Tekstbewerking Erwin Hoenjet

Cliëntenweb, februari 2022


Reacties (0)

Reactie toevoegen +