Julian en Mariska waren op bezoek bij Angelique Feyt en haar begeleider Guus Hagelstein. Angelique is al 25 jaar vrijwilligster bij Sevagram. Dit vinden we knap dus kwamen graag langs voor een interview.

Mariska: Wie ben je?

Angelique: Ik ben Angelique Feyt.

Mariska: Wat zijn je hobby’s?

Angelique: Kleuren op de telefoon, uit eten en shoppen.

Julian: Kan je vertellen wat voor werk je doet?

Angelique: Ik werk bij Sevagram in Wolder. Op maandag poets ik samen met de mensen. 's Ochtends help ik mee met het gymnastiek. Dinsdag is een beetje hetzelfde. Ik poets de bestekbak en ijskasten en we gaan naar de mis in de ochtend. Op woensdag werk ik niet.  Op donderdag gaan we meestal knutselen en wandelen. Op vrijdag gaan we 's morgens naar de mis en dan brengen we daar de bewoners naar toe. In de middag doen we activiteiten of zitten we gezellig bij elkaar. Dus toch zijn we de hele dag bezig.

Mariska: Hoe lang doe je dit werk al?

Angelique: Vanaf 8 juli 1996.

Julian: Hoe ben je op het idee gekomen om dit werk te gaan doen?

Angelique: Ja, ik doe dat eigenlijk van kinds af aan.

Mariska: Heb je nog wensen om ook nog wat anders te gaan doen qua werk in de toekomst?

Angelique: Nou dat weet ik niet, misschien wil ik eens wat anders gaan doen. 

Ik ging ook nog onder bij het restaurant bij ons werken, ik had toen al 10 jaar met Sandra van de Polder gewerkt op de afdeling. In het restaurant dacht ik dat ik zit in de bediening te werken maar ik was meer in de spoelkeuken. Ik miste de bewoners dus toen hebben ze gedacht ja, ga je misschien terug naar de afdeling. Ik dacht dat ik weer op mijn oude afdeling terug mocht. Dat was een zware bevalling geworden omdat ik op een nieuwe afdeling moest gaan werken. Ik kon er niet naar uitkijken, omdat het allemaal onbekende bewoners en collega's waren. Het had toen een tijd geduurd voordat ik er aan gewend was.

Julian: We hebben begrepen dat je daar binnenkort 26 jaar werkt. Dat is al heel veel jaar. Heb je in al die jaren iets bijzonders meegemaakt wat je niet zo gauw zal vergeten?

Angelique: Ja we hebben twee jaar thuis gezeten met corona. Toen ik terug wilde gaan werken moesten de mondkapjes op. Ik was er tegen, ik vervloekte die mondkapjes.Toen hebben ze gezegd, we kunnen niks voor Angelique doen als ze de mondkapjes niet op wil.

Mariska: En wat heb je toen gedaan?

Angelique: Ja toen was ik nog thuis gebleven en na een paar maanden begon het wel te jeuken. Ik wou wel terug dus toen heb ik de mondkapjes voor lief genomen.

Mariska: Dat is wel heel knap hé?

Angelique: Ja

Julian: Wil je nog iets aan ons vertellen? 

Angelique: We zijn eerst nog in Gulpen begonnen. In Gulpen hebben we een beetje dezelfde taken gedaan met de oudjes als bij zorgcentrum Campagne. Omdat mijn vader in Gulpen op een school werkte kon ik met pap meerijden naar het Dr. Ackenshuis. Toen pap stopte met werken kon ik niet meer meerijden en hebben we een werkplek in Maastricht gezocht.

Mariska: Toen ben je naar je huidige werk gegaan.

Angelique: Ja, sinds toen werk ik bij Campagne.

Mariska: En vind je je werk hier nog altijd leuk?

Angelique: Ja.

Mariska: Wat is er eigenlijk zo leuk aan?

Angelique: Je kunt met mensen bezig zijn. Het is leuk om met ze naar de activiteiten te gaan, spelletjes doen en wandelen, of naar de kerk brengen. 

Mariska: Zijn de mensen ook wel eens lastig?

Angelique: Een vrouwtje af en toe, maar ze hebben mij geleerd hoe ik met haar moet omgaan. Ik ben het aan het leren om even weg te gaan en wat anders te gaan doen. De laatste weken gaat het wel rustig.

Mariska: Heb je ook wel eens dingen die niet zo leuk zijn met werken?

Angelique: Het werk is niet zo erg maar ik vind het wel leuker om het samen met een collega te doen.

Het is wel zwaar om alleen veel bedden te doen, dat was teveel voor mij. We hebben het een aantal keren geprobeerd maar toen kreeg ik last van mijn rug. Toen hebben ze gezegd dat doen we niet meer. Het is ook zwaar.

Guus: En daar letten we ook op he?

Angelique: Ja.

Guus: En ik kijk mee dat de belasting en belastbaarheid in balans blijven, en indien nodig overleggen we om dit aan te passen. Samenwerken met de collega’s dat vind ze ook heel fijn. Het gaat eigenlijk heel goed.

Mariska: Hoe laat ga je werken? 

Angelique: Ik werk van half 11 tot half 2, vier dagen in de week. 

Guus: Dit is een heel andere interview dan vorige week, hé?

Angelique: Ja, ik had vorige week ook een interview gehad. Vorige woensdag heb ik een hele leuke dag gehad. Het was een verwendag dus de mensen kregen allemaal een ijsje. En daarna zei de fotograaf Beppie komt dadelijk ook. Beppie kwam ook en het restaurant was bomvol. We hebben meteen aan Beppie gevraagd of ze met me op de foto wou. Dat vond ze goed en we bleven even zitten. Toen heeft Beppie liedjes gezongen en het was erg gezellig!

Mariska: Top!

Julian: Ja, absoluut. Bedankt voor het interview!

Interview Julian Savelberg

Interview Mariska Snel

Tekstbewerking Robert van Deyl

Cliëntenweb augustus 2022


Reacties (0)

Reactie toevoegen +