Jessica Maes en Dora Habets

verslag congres LHTBI door Chantal Kieboom

Chantal ontving en interviewde Jessica Maes, Lid kernteam Zonder Stempel COC Nederland en Dora Habets, gedragskundige bij Radar.

Chantal: Welkom Jessica en Dora, fijn dat jullie er zijn. Jullie hadden mij en Mariska gevraagd om te helpen bij het samenstellen van de Goody Bags, waarop we meteen „Ja” hebben gezegd.

Dat was voor het LHBTI & lvb symposium in Amsterdam. LHBTI staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender en intersekse personen. 

Hoe heb je toegeleefd naar dat evenement?

Jessica: Het was vooral heel veel organiseren, maar ik was erg blij dat jullie zo geweldig hebben meegeholpen. Het uitzoeken van alles wat in de Goody Bags kwam, zoeken van organisaties die hieraan mee wilden doen. Zonder jullie was dat niet gelukt.

Al die Goody Bags van Maastricht naar Amsterdam krijgen was nog een ander verhaal, maar allemaal goed gegaan. Dora heeft er een gekregen zie ik.

Ik zal iets vertellen over het symposium zelf. Dora jij was daar deelnemer, hoe waren jouw ervaringen?

Dora: Ik ben heel blij dat ik ben gegaan. Leuke mensen ontmoet daar. Mensen die ook in de zorg werken en waarmee ik ervaringen heb kunnen uitwisselen. Heel fijn om dingen die tijdens het symposium ter sprake kwamen direct te kunnen terugkoppelen naar de praktijk situatie.

Jessica: Het symposium was niet alleen voor professionals, maar ook voor cliënten.

Dora: Er waren heel veel ervaringsdeskundigen.

Jessica: Situaties terugkoppelen, kun je daar een voorbeeld van geven?

Dora: We hadden het over het opstellen van de ondersteuningsplannen en hoe we seksualiteit daarin kunnen benoemen. Toen ben ik wel bij mezelf gaan denken: hoe doe ik dat eigenlijk, en hoe komt seksualiteit terug in de ondersteuningsplannen waarbij ik betrokken ben. Nu ben ik eens gaan kijken in die ondersteuningsplannen en zie daar inderdaad relatief weinig over seksualiteit staan.

Er wordt vaak gedacht dat seksualiteit er niet is als de cliënt er niet over vertelt. Het is er natuurlijk wel, maar we moeten er op doorvragen. Daar probeer ik nu echt bewuster mee bezig te zijn.

Chantal: Is seksualiteit jouw vakgebied?

Dora: Nee. Ik ben gedragskundige. Seksualiteit speelt natuurlijk wel een rol in het leven van de mensen, dus ik vind dat we daar ook naar moeten vragen.

Jessica: Je geeft dit ook door aan je collega’s: neem seksualiteit mee. Je hoeft daar niet speciaal expert voor te zijn.

Dora: Precies. Ook als ik bijvoorbeeld beeldvorming doe, vraag ik altijd aan begeleiders: hoe is het met de seksualiteit, of wat weet je erover. Vaak is het antwoord: ja…geen idee.

Chantal: Heeft het symposium meerwaarde gehad voor de doelgroepen?

Dora: Ik denk het wel. Zowel voor de professionals als voor de ervaringsdeskundigen. Het is voor professionals heel belangrijk om van de ervaringsdeskundigen te horen wat ze er zelf van denken. Want professionals kunnen wel veel bedenken, maar we doen dit naar mijn idee te vaak nog zonder het te vragen aan de mensen zelf en dat kan eigenlijk niet de bedoeling zijn.

Jessica: Wat ik terugkreeg van de ervaringsdeskundigen was dat ze blij waren dat er zoveel professionals mee bezig zijn. De ervaringsdeskundigen zeiden: Ik voelde me gesteund erin, merkte dat het gelijkwaardig werd. Het was niet: daar boven staat de professional en daaronder staat de cliënt, nee, we gaan het er gewoon eens met z’n allen over hebben. Zowel seksualiteit als seksuele diversiteit, zoals een man verlief op een man, een vrouw verliefd op een vrouw.

Chantal: Zou het evenement jaarlijks moeten terugkomen?

Jessica: Ik denk zeker dat het blijvend onder de aandacht moet komen. Als je nieuwe dingen leert en dat niet bijhoudt, dan verwatert dat. Ik denk niet dat het COC volgend jaar weer geen symposium gaat houden want het is best wel veel werk geweest. Maar misschien gaat een andere club ermee aan de slag.

Dora: Ik heb wel begrepen dat er in 2020 twee bijeenkomsten voor professionals worden gehouden op het gebied van transgender.

Jessica: Ja dat klopt. De eerste bijeenkomst is heel specifiek voor transgender zorg. De tweede gaat veel breder worden, zoals waar lopen we tegen aan.

Chantal: Zijn die beiden in Amsterdam?

Jessica: Ze zijn beide in Utrecht. Het is landelijk, vandaar. De bijeenkomst voor professionals zal in het najaar van 2020 georganiseerd worden. Het is speciaal voor begeleiders die met transgender personen met een lvb werken en hier veel vragen over hebben. Wil je er meer over weten?

Stuur een email naar jessica@zonderstempel.nl.  

Maar op kleine schaal kun je van alles doen natuurlijk. Zo kan Radar ook zelf iets organiseren.

Hebben jullie zelf ideeën?

Chantal: Ik denk dat we het wel moeten bijhouden. Vorig jaar hebben we een workshop gehouden. Daar hebben we de rollen omgedraaid. Mariska en ik vroegen de begeleiders naar hùn ervaringen.

Dora: Binnenkort is wel natuurlijk de week van de lentekriebels, dat kan weer een goede gelegenheid zijn om aandacht te besteden aan het onderwerp seksualiteit.

Verder is het ook belangrijk om in teamvergaderingen vaker op dit onderwerp terug te komen.

Laatste aanvulling van Jessica: Aandacht voor seksualiteit, hoe laagdrempelig en klein het ook is. Het hoort er te zijn! 

Klik HIER of op bovenstaande afbeelding voor de gids.

Of kijk verder op de website van het kennisplein. Klik HIER

  interview Chantal Kieboom januari 2020


Reacties (0)

Reactie toevoegen +