John Soons - Radar arts, over Corona

Hoe druk is het in Corona tijd?

Dit is deel 2 van het interview met John Soons: dit gaat alleen over Corona.

Deel 1 gemist? Klik HIER

Ferry: Is het op dit moment tijdens de Corona tijd druk op uw werk? 

John Soons: Haha..

Ferry: Dat is een vraag die ik hier zie staan. 

John: Ja, het is behoorlijk druk. Het is ook een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik adviseer het directieteam hoe om te gaan met bepaalde regels die de overheid bepaalt. Dat verstaal ik richting Radar, zodat de cliënten en de medewerkers weten: wat betekent dat voor mij? Daar heb ik het heel erg druk mee, want je moet je voorstellen, die regeltjes die van de overheid komen, die veranderen telkens. Die veranderen heel vaak, bijna dagelijks. Dus ik moet heel veel lezen en ik moet heel veel vergaderen om datgene wat de overheid zegt te vertalen, zodat dat voor jullie goed uit te voeren is. Bijvoorbeeld: als iemand getest moet worden, daar heb je regeltjes over; je hebt regeltjes als iemand een bepaalde uitslag krijgt, dat je dan op je eigen kamer moet blijven. Dat zijn allemaal regeltjes die uiteindelijk via mij naar Radar komen. 

Ferry: Ok. Maar als ik ga kijken op het nieuws, zie je dat ook allemaal. Wat is dan eigenlijk het verschil tussen uw advies en dat van het nieuws?

John: Ja. Het nieuws, dat is heel erg breed,… dat geldt voor iedereen. Dat is dus voor heel Nederland. Ik vertaal dat nog eens voor alle medewerkers en alle cliënten van Radar. Dus dat is toch anders dan datgene wat je thuis zou doen, als je niet medewerker van Radar bent.

Ferry: Dan heb ik nog een vraag over Corona. Wat zou u uw cliënten adviseren? Zou u ze adviseren om een spuit te pakken of toch niet? Want ik hoor toch hier en daar van sommige mensen, dat ze niet goed weten of ze het nou wel of niet moeten doen. Bijvoorbeeld omdat ze niet weten wat erin zit. Wat zou u adviseren als arts? 

John: Ik vind het als arts eigenlijk heel erg belangrijk dat ook cliënten een spuit halen. Zelfs 2 overigens. Er moeten een paar weken tussen zitten. Maar het is belangrijk om dat wel te doen. Vaak wordt dan gezegd van ja, maar is dat wel veilig zo’n spuit? Nou normaal gesproken doen we er jaren over, voordat zo’n spuit echt gebruikt kan worden. Maar ik kan jullie zeggen dat het onderzoek naar de veiligheid heel erg zorgvuldig is gedaan. Het blijkt ook dat zo’n spuit heel goed werkt. Je wordt dan minder ziek. En je beschermt je omgeving door zelf je spuiten te halen. Zo krijg je dat de mensen die nog niet gespoten zijn, toch beschermd worden tegen het virus. Dus je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. 

Alle medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Dit blijkt hier enorm mee te vallen. Er zijn wel bijwerkingen; je kunt bijvoorbeeld pijn krijgen op de plaats waar de spuit gezet is. Ook kun je je twee dagen een beetje ellendig voelen. Maar eigenlijk is dat een heel goed teken. Die bijwerkingen -zoals die heten- dat zijn eigenlijk aanwijzingen dat je je eigen afweer sterker maakt. Dan krijg je ook geen zware ziekteverschijnselen. Want als je besmet bent met het virus, kun je in het ziekenhuis terecht komen en je kunt er misschien zelfs aan doodgaan. Die twee spuitjes -die moet je dan wel alle 2 ook halen- beschermen je daartegen.

Ferry: OK. Wat ik me nou eigenlijk altijd heb afgevraagd: zit in zo’n vaccin nou echt Corona zelf? Of zitten daar alleen stoffen in ter bescherming van het immuunsysteem?

John: Dat is een heel goeie vraag, want eigenlijk is door Corona een nieuw vaccin ontstaan. In de vroegere vaccins, bijvoorbeeld griepvaccins en vaccins tegen kinderziektes, daarin zat altijd het virus zelf. Nou werd dat virus wel bewerkt en daar kon je dan niet ziek van worden, maar daar zat wel altijd het echte virus in. Nu hebben ze bij Corona een hele nieuwe techniek gebruikt: hier zit  niet het virus in het vaccin, maar een heel klein deeltje dat is nagemaakt van het echte virus. Dus daar zit niks van echt virus in. Ze hebben met de computer -zal ik maar zeggen- iets nagemaakt waarbij toch de afweer tegen het virus wordt aangemaakt. 

Ferry: Ok, maar daar zitten dus geen schadelijke stoffen in of wat dan ook?

John: Nee, er zitten geen schadelijke stoffen in dat vaccin. Er zitten wel hulpstoffen in, zoals water en suiker die nodig zijn om het vaccin goed te houden. Sommige mensen zijn daar overgevoelig voor. Dat is ook de reden waarom je, nadat je de spuit hebt gehad, altijd een kwartier even ergens moet gaan zitten. Dan kunnen ze je even in de gaten houden. Want zo’n overgevoeligheidsreactie gebeurt in het eerste kwartier. Het komt maar heel zelden voor. Ze hebben nu miljoenen mensen gevaccineerd en er zijn maar een paar gevallen van mensen bekend die echt overgevoelig waren voor die stofjes die ook in het vaccin zitten. Het belangrijkste is dus datgene wat ze hebben nagemaakt, waardoor die afweer in jouw lichaam wordt aangemaakt.

Dit was deel 2 van het interview met John Soons. Wordt vervolgd!

  interview Mariska Snel

  interview Ferry Essers

  interview Robert van Deyl

  tekstbewerking Erwin Hoenjet

maart 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +