Jahfed Wismans, Flikken Maastricht

interview Mariska Snel

Mariska: Welkom bij het interview.

Jahfed Wismans: Dank je wel.

Mariska: Wat is Assistent Locatie Manager?

Jahfed: Assistent Locatie Manager is iemand die helpt op de set de resterende werkzaamheden te doen met de elektriciteit, water en begeleiding van de crew. Ik ben zelf locatie scout. Daniel van der Wens is Assistent Locatie Manager bij Flikken Maastricht.

Mariska: Hoe ben je er op gekomen om locatie scout te worden?

Jahfed: Ik heb veel locatie management gedaan. Zodra dat de locaties zijn gevonden en bepaalt is waar ze gaan filmen dan moet er veel georganiseerd worden. Vergunningen, parkeer plan van de auto’s, afspraken met de locatie ouders. Er was heel veel vraag naar mensen op dat gebied die dat goed doen en ik vind het wel leuk om met verschillende mensen te werken, ook om dat goed te regelen. Uitdagend werk is leuk en daarnaast ben ik ook het zoeken van locaties gaan doen, nu dus ook bij Flikken Maastricht.

Mariska: Hoe ben je bij Flikken Maastricht gekomen?

Jahfed: Martijn had me eerder al gevraagd om mee te doen. Toen had ik geen tijd, was ik bezig met dokter Deen. Dit seizoen ben ik weer gevraagd en het leek  me wel leuk om een keer hier in Limburg een klus te doen, vandaar ik er bij ben.

Mariska: Hoe lang ben je al bij Flikken Maastricht?

Jahfed: Dit is mijn eerste seizoen van Flikken Maastricht. Daarvoor ben ik locatiemanager geweest bij Flikken Rotterdam. 

Mariska: Is het moeilijk om locaties te zoeken?

Jahfed: Het lastige na 13 seizoenen Flikken Maastricht is dat je heel snel op een plek komt waar ze al een keer hebben gefilmd. Zeker toen ik hier net begon was het echt uitzoeken.

Mariska: Hoe ben je aan locaties gekomen?

Jahfed: Dat varieert, je gaat op pad. Natuurlijk hebben we nog Erik van Rijsselt erbij. Hij kent de omgeving en weet waar je bepaalde plekken zou kunnen vinden. Dus veel op pad gaan en uitzoeken op internet. In België zijn ook hele mooie plekjes.

Mariska: Is het soms moeilijk om dingen te kunnen regelen voor de locaties. 

Jahfed: Ja, lastig is vaak om bij het idee dat in het script staat de juiste locatie het te vinden. Het moet aansluiten bij het idee van de regisseur. Af en toe is het even zoeken voordat je die combinatie vindt.

Mariska: Maar als je de locatie niet vindt voor het script, wat moet je dan doen?

Jahfed: Doorzoeken. Uiteindelijk kom je in overleg met de regisseur wel bij een locatie die goed is.

Mariska: Heb je nog andere dingen gedaan voordat je locatie scout werd?

Jahfed: Voor locatie scout heb ik locatie management gedaan bij andere series zoals Dokter Deen. Ik ben ooit begonnen zoals iedereen, als productie assistent, maar dat is alweer een tijdje geleden.

Mariska: Vond je het moeilijk? Vind je dat wat je nu doet moeilijker, of wat je eerst hebt gedaan moeilijker als assistent manager?

Jahfed: De verantwoordelijkheid wordt steeds groter. Het hele filmen blijft wel een intens proces. Het is geen 9 tot 5 baan. Je bent er wel altijd mee bezig, dat kan moeilijk zijn, maar het is ook een uitdaging. 

Mariska: Heb je er een opleiding voor gedaan?

Jahfed: Ja ik heb media en entertainment gestudeerd. Bij de serie "De hoofdprijs" ben ik begonnen als productie assistent. Dat was natuurlijk erg leuk en erg spannend. Mijn rij ervaring was nog niet zo goed en in Amsterdam is dat best lastig. Ik heb heel snel bij geleerd en heel veel geleerd door de jaren heen. 

Mariska: Hoe lang heb je er eigelijk voor geleerd?

Jahfed: Daarvoor heb ik 4 jaar opleiding gehad en in 2008, dat was de afstudeer stage, ben ik begonnen met werken in de film en sindsdien ben ik niet meer weg geweest bij de film. Dat is toch al 10 jaar. 

Mariska: Van wie heb je dat allemaal geleerd?

Jahfed: Je leert heel veel op de set van verschillende mensen. Van Patrick Noordzij, die is nu de locatie manager bij Flikken Maastricht, heb ik ook veel geleerd. 

Mariska: Ben je van Amsterdam of ben je ook van hier locatie scout?

Jahfed: In Amsterdam doe ik ook wel vaak locatie scout, maar ik ben nu eigelijk voor het eerst in Maastricht aan het werk. Eigelijk heb ik door heel Nederland gescout, dit is een beetje de andere kant van Nederland.

Mariska: Dank je wel voor het interview.

  interview Mariska Snel, januari 2019


Reacties (0)

Reactie toevoegen +