Gouverneur Theo Bovens

interview Robert van Deyl

Robert: Hoe wordt een Gouverneur een Gouverneur?

Gouverneur: Door een vacature, als een Gouverneur zegt dat hij stopt met werken dan komt er een vacature, deze wordt in de krant geplaatst.

Als je Gouverneur wilt worden solliciteer je bij de minister van Binnenlandse Zaken in de Den Haag. De sollicitanten gaan dan op de bank van de minister zitten en vertellen waarom ze Gouverneur willen zijn. Daar worden 5 of 6 kandidaten voor geselecteerd en deze gaan naar een speciale commissie van Provinciale Staten en zij beslissen wie de beste kandidaat is. Als de minister van Binnenlandse Zaken akkoord gaat met het besluit wordt de nieuwe Gouverneur beëdigd door de Koning in mijn geval was het nog Koningin Beatrix.

Iedereen heeft een andere achtergrond. Je hebt er geen opleiding voor. Ik werkte hiervoor bij de open universiteit. 

Robert: Hoe lang bent U al Gouverneur?

Gouverneur: Ik ben 4,5 jaar Gouverneur. Een Gouverneur wordt benoemd voor 6 jaar. Daarna kun je in principe opnieuw worden benoemd.  Je kunt dat doen totdat je in die maand 70 jaar wordt, dat is het zelfde bij burgermeesters, dan moet je met pensioen gaan. 

Robert: Is het bijzonder om Gouverneur te zijn?

Gouverneur: Ja, ik vind van wel. Ik kan 2 dingen zeggen:

Er zijn er maar heel weinig, dat is in die zin bijzonder. Er is er maar 1 van in Limburg, zoveel zijn er dus niet, niet zoals burgermeesters daar heb je er 33 van, 400 in Nederland. Er zijn maar 12 provincies er kunnen maar 12 commissarissen van de Koning zijn. 

Je kunt ook zeggen, het is bijzonder vanwege wat je allemaal mee maakt.

Robert: Ik zie u vaker bij evenementen.

Gouverneur: Ja inderdaad dat klopt, en dat zijn er veel in Limburg. Bv. schuttersfeesten of processies. Ik spreek veel mensen, er komen ook veel mensen hier op bezoek. Het is heel gevarieerd.

Deze functie is nooit saai. Iedere dag is weer anders. Er zit nooit een ritme in. Ik weet soms in de morgen niet wat de dag me brengt, ja mijn agenda staat vol. Stel als ergens een grote ramp is, op Chemelot of in het ziekenhuis, dan had ik jullie moeten afbellen. Dat kan gebeuren en dan moeten we de afspraken verplaatsen. 

Je ziet heel veel leuke mensen, Limburgers zijn allemaal leuke mensen. 

Robert: Is Uw werk veranderd met de komst van de participatie maatschappij?

Gouverneur: Ja, weer een mooie vraag.

Ik denk dat mijn werk als Gouverneur niet veel veranderd is, althans in Limburg,

We hadden in Limburg al veel participerende burgers, burgers die mee doen, burgerinitiatieven. Daar zijn we in Limburg al heel lang beroemd om, veel verenigingsleven, mantelzorgers, mensen die in comités zitten. We hebben een hele actieve provincie, daarom verandert er niet veel.

Wat wel is veranderd, is dat de overheid een aantal taken heeft overgedragen aan de gemeentes. De WMO en de participatiewet. De gemeentes hebben het meeste werk daarin. We houden de coördinatie in de gaten, zodat er geen dubbel werk gedaan wordt.

Een groot deel van ons werk is het bezoeken van al die burgerinitiatieven, al die dingen die in de samenleving gebeuren. Wij besteden daaraan heel veel tijd. Eerlijk gezegd deden we dat vroeger ook al. Voor mijzelf is er minder veranderd. Voor de gemeentes wel heel veel.

Robert: Werken er op het gouvernement ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Gouverneur: Ja, zowel rechtstreeks, als dat wij ze in dienst hebben bij de provincie. Ook zijn mensen via de sociale werkvoorziening ingehuurd. Wij hebben ons tot taak gesteld om de komende jaren nog 19 extra arbeidsplaatsen te realiseren. De banen zijn er zeker, alle type beroepen. Afstand tot de arbeidsmarkt kan heel veel betekenen. 

Gelukkig, het is ook nodig, mensen met een Wajong uitkering werken er hier ook.

Kritische vragen stellen jullie!

Robert: Heeft U nog leuke dingen meegemaakt in Uw beroep?

Gouverneur: Wat ik heel erg leuk vind zijn de koninklijke bezoeken. Als Koningin Maxima en Koning Willem Alexander op bezoek komen, zoals bij het 200 jaar koninkrijk, hadden we hier de Koning en Koningin van Nederland, Koning en Koningin van België, Groot Hertog en Groot Hertogin van Luxemburg en de president van Duitsland met zijn vrouw. 

De bezoeken in Limburg in verschillende gemeentes zijn ook leuk. Gaan de deuren open bij een dorpshuis, waar mensen koffie zitten te drinken. Toen de deuren open gingen en ze zagen dat de Gouverneur binnenkwam, ging iedereen recht staan en begon het Bronsgroen Eikenhout (Limburgs volkslied) te zingen. Dat zijn hele leuke dingen.

Zoiets gebeurde er ook in de Ketel in Meerssen, daar heb ik pannenkoeken gegeten, van iemand van Radar, die daar pannenkoeken bakt.

Bezoek aan scholen is ook erg leuk, ook bv met het GIPS project. In dat kader heb ik zowel in Noord- als in Zuid - Limburg scholen bezocht. Voorlezen van kinderen is ook erg leuk om te doen.

Met NL doet hebben we een keertje bij Radar, de Hereweg, in de tuin mee geholpen en in Noord -Limburg ben ik butler geweest. Bij de woonvorm werden de cliënten getrakteerd en bediend door de begeleiding.

  april 2016 interview Robert van Deyl, fotografie Jérôme Bouwens


Reacties (5)

Wat een mooi en bijzonder interview. Mijn complimenten en ook aan de fotograaf van het Cliëntenweb.
walter loozen @ 17 november 2016
Een mooi interview Robert en wat stel jij goede vragen. Succes .
Lenie Peters @ 19 november 2016
Buitengewoon knap zoals jij het interview hebt afgenomen Robert met daarbij de bijzonder mooie foto's van Jerome.
Complimenten voor jullie beiden
Miranda @ 30 november 2016
goed verhaal! complimenten aan Robert en Jerome! Klasse
joost hilterman @ 01 december 2016
Wat een goed interview en goede vragen, waar ook weer de positieve verhalen uit zijn ontstaan, dit is wat we allemaal willen zien/horen. Het totale plaatje ziet er heel erg goed uit, in een mooie en ontspannen sfeer. SUPER gedaan!!!!!
Nick & Marion Stoffels @ 01 december 2016

Reactie toevoegen +