Gustaaf, diabetes-verpleegkundige

Een interview door Anouk Wijnen

Anouk: Ik zit hier met Gustaaf, mijn diabetes- verpleegkundige, we praten over zijn werk.

Hoe lang duurt de opleiding verpleegkundige?

Gustaaf: De opleiding voor verpleegkundige duurt 3,5 jaar. In 1981 gestart in het toenmalige De Weverziekenhuis in Heerlen. Het was een opleiding waarin je moest leren en werken tegelijk, tegenwoordig is het dagonderwijs met stageperiodes.

Anouk: Wat leer je daar?

Gustaaf: Daar leer je alles betreffende de zorg rondom mensen, zowel de anatomie, hoe zit het lichaam in elkaar, als de fysiologie, hoe werkt het lichaam. 

Anouk: Moet je doorleren als je gespecialiseerd verpleegkundige wilt worden?

Gustaaf: Ja, dit is een opleiding waarbij je alleen opgeleid wordt tot algemeen verpleegkundige. Dit heet tegenwoordig mbo verpleegkundige niveau 3.

Om door te stromen naar specialisatieverpleegkundige zijn de daarvoor bestemde opleidingen nog eens extra te doen. 

Anouk: Wat ben jij dan? 

Gustaaf: Ik ben verpleegkundige HBO niveau 4, met de nodige bijscholing. Na mijn opleiding als verpleegkundige in 1981 ben ik de management opleiding gaan doen. Daarna heb ik de kinder-aantekening gedaan. Daarna de  opleiding tot oncologie verpleegkundige opleiding, dat is alles wat betreft kanker. Ik heb de opleidingen als diabetisch-, long-, incontinentie-, HBO verpleegkundige gedaan en als laatste HBO praktijk ondersteuner.

Anouk: Toen je klaar was met leren hoe zag je toekomst toen uit?

Gustaaf: De laatste opleiding die ik heb gedaan is 1,5 jaar geleden, dat was de opleiding tot continentie verpleegkundige en mijn toekomst gaat hopelijk door tot 67. 

Anouk: Hoe is je loopbaan verlopen ?

Gustaaf: Ik ben in 1981 in het “oude” De Wever ziekenhuis in Heerlen begonnen, daar ben ik gebleven tot 1990, toen ben ik gaan werken in het Atrium ziekenhuis locatie Brunssum. Daar heb ik 5 jaar gewerkt en vanaf 2000 werk ik voor de Verenigde Apotheken Limburg, dat is een apothekers organisatie die hier onder andere in Meersen een apotheek heeft. Het is een organisatie met ongeveer 34 apotheken verdeeld over limburg  die zich niet alleen inzetten voor  alleen  verstrekking van medicijnen maar ook  “de mens” in zijn geheel willen helpen cq ondersteunen. Dus niet alleen pharmaceutische zorg, maar ook patiëntenzorg in andere hoedanigheid. Ik werk daar tot op vandaag met veel plezier.  

Anouk: Mag je een arts adviseren over gebruik of voorschrijven medicijnen?

Gustaaf: Adviseren mag altijd, maar de arts is diegene die het voorschrijft. Ik kan wel een advies geven, maar ik mag zelf niet voorschrijven. Daar moet je voorschrijf bevoegdheid voor hebben en dat betekent nog een aparte opleiding doen.

Anouk: Zou je dat niet willen?

Gustaaf: Zou ik zeker wel willen die andere opleiding, maar die is zeer kostbaar. Dat is nog maar de vraag wie dat gaat betalen. In de zorg werken betekent tegenwoordig met budgetten werken en die zijn niet altijd toereikend om daar ook extra dingen, lees opleidingen te doen.

Anouk: Je bent er wel mee bezig?

Gustaaf: Ja inderdaad.

Anouk: Wat vind je niet leuk aan je werk?

Gustaaf: Ik vind gewoon alles leuk binnen mijn werk, de diabetes patiënten hebben natuurlijk mijn voorkeur omdat dat het grootste deel van mijn werk is, ik ben altijd in voor andere dingen.

Anouk: Als je slecht nieuws moet brengen, dat is minder leuk dan.

Gustaaf: Ja wat is slecht nieuws? Toen ik op de oncologie afdeling werkte, hadden we slecht nieuws gesprekken, die nam je weleens mee naar huis in je gedachte. Er waren genoeg jonge mensen bij die net zo oud waren als ik toen, die een slecht nieuws gesprek kregen met een korte levensverwachting. Daar dacht je dan over na. Nu zie ik eigenlijk alleen maar diabetes patiënten. Deze moet ik instrueren en begeleiden. De omgang met diabetici verloopt in het dagelijkse doen best wel makkelijk. 

Anouk: Je hebt geen “moeilijke” mensen erbij zitten.

Gustaaf: Je hebt zeker mensen erbij zitten die moeite hebben met het accepteren van een aandoening (suikerziekte). Maar daar hebben we in de praktijk een psychologe voor die meehelpt te leren hoe ze er mee om moeten gaan. Ik moet eerlijk zeggen dat de meeste mensen het niet nodig hebben. Er is genoeg” leesvoer” in boekjes, folders, op internet, waar mensen zich duidelijk herkenbaar kunnen inlezen in hun ziektebeeld. We hebben ook een informatie programma, dat is www.diep.info, dat staat voor, diabetisch educatie programma. Daar staat alles over diabetes, zowel voor type 1 als type 2, met alles wat erbij hoort. Van ziektebeeld tot zelfcontrole, medicatie tot insuline en alle hulpmiddelen die voorhanden zijn. 

Diabetes type 2 (suikerziekte) educatie | Stichting DIEP

www.diep.info

Hier kunt u alles te weten komen over diabetes type 2 (suikerziekte).

DIEP is dé site voor mensen met type 2 diabetes en hun zorgverleners.

  interview Anouk Wijnen mei 2017


Reacties (0)

Reactie toevoegen +