Interview met Maud Knubben van Dela-deel 3

Wat kan een uitvaartverzorger voor je doen?

Maud: Mag ik ook een vraag aan jullie stellen?

Robert: Ja.

Maud: Hebben jullie zelf ook al nagedacht over hoe je je afscheid zou willen?

Mariska: Ik wel!

Maud: Ja? Wil je daar iets over vertellen of is het geheim?

Mariska: Nee, ik wil het wel vertellen. Ik ben helemaal fan van “Flikken Maastricht”! En ik wil dan heel graag mijn kist in Flikken Maastricht-stijl.

Maud: Wil je het helemaal gespoten hebben met kleuren?

Mariska: Ja geverfd met het logo.

Maud: O met het logo. Ja, ja, ja. Nou dat kan altijd geregeld worden. Leuk hoor!

Mariska: Ja, en de bloemen moeten blauw, rood en wit zijn. Want dat zijn ook de kleuren van het logo. 

Maud: Ja. Ik hoop dat je pas dood gaat als je 95 bent en dan weet helemaal niemand meer wat Flikken Maastricht is! Moeten we dan even oplossen. Leuk, ja! En Robert?

Robert: Ik heb nog geen plan maar ik ga daar wel eens over nadenken. Ik heb wel meer van andere soorten vragen. Zoals hoe gaat dat dan als je sterft? Je komt op de wereld en dan op een gegeven moment ….

Maud: ...ga je ook weer! Ik denk dat iedereen weleens deze vragen heeft. In ons leven op de wereld kunnen we alles zelf regelen. En dood gaan, dat is zo ongeveer het enige waar we geen controle over hebben. Dat gebeurt ons een keer maar en hoe dat dan gaat, dat weten we niet. En dat is best wel spannend eigenlijk. 

Robert: En dan waar gaan we naar toe als we zijn overleden?

Maud: Ja, waar ga je dan naar toe?

Mariska: Je weet niet waar de geest naar toe gaat.

Robert: Nee, maar eigenlijk ook wel goed dat we dat niet weten. 

Maud: Nee, het zou helemaal niet goed zijn als we dat allemaal wisten!

Robert: Is er een kans dat je nog leeft wanneer je wordt begraven of gecremeerd?

Maud: Nou die kans bestaat er gewoon niet!

Robert: Sommige mensen nemen zelfs een mobiele telefoon mee….

Maud: Dat ze nog kunnen bellen. 

Robert: Of misschien gebeurt dit alleen in films? 

Maud: Ja! Dat denk ik wel. Als je komt te overlijden, is de uitvaart altijd pas vier of vijf of zes dagen later. In de islam gaat dat sneller maar in Nederland heb je zes werkdagen de tijd om de uitvaart te regelen. Dat is best wel lang. 

Robert: Hoe gaat een begrafenis bij mensen die weinig of geen geld hebben?

Maud: Soms gebeurt het wel eens dat er iemand overlijdt die dakloos is, die geen huis heeft en die ook nergens bekend is en die gewoon op straat leefde. Nou als zo iemand komt te overlijden, dan zorgt de gemeente voor de uitvaart. De gemeente heeft afspraken met ons of andere uitvaartondernemers hierover. Iedereen krijgt een waardig afscheid. 

Robert: Dat is fijn. 

Maud: Ik mis 1 vraag van jullie! Waar staan de letters DELA voor?

Robert: Doden ….  E weet ik niet.

Maud: Weten jullie nog wat ik straks vertelde van hoe DELA was ontstaan? Die mensen die zeiden van  dit kan toch niet, dat niet iedereen een uitvaart krijgt? Zo is de naam ontstaan. Want DELA staat voor: Draagt Elkanders Lasten. Dus samen zorgen we ervoor dat iedereen een mooie uitvaart krijgt.

Robert: En Monuta en de andere uitvaartcentrums. Die doen eigenlijk het zelfde?

Maud: Die doen eigenlijk het zelfde. Je hebt heel veel uitvaartondernemers in Nederland 

Mariska: Walpot?

Maud: Walpot zit in Eijsden. DELA is dan een hele grote uitvaartondernemer, Monuta is ook groot en je hebt Yarden. Yarden is nu van DELA geworden, dus DELA en Yarden zijn samen. En dan heb je nog heel veel kleine ondernemers in Maastricht en in Heerlen en in Sittard en in Geleen. Dus er zijn er heel veel. Mensen kunnen zelf kiezen waar ze naar toe willen gaan. 

Mariska: Maar kan je bijvoorbeeld  je uitvaart regelen bij DELA en Walpot?

Maud: Je kan mij als DELA vragen om de uitvaart te regelen en dan kiezen voor de crematie in Eijsden. Dat mag. 

Mariska: Ah zo. 

Maud: Maar je kan ze niet mixen. Je kan niet zeggen: ik laat een stukje door DELA doen en een stukje door Monuta doen. Dat kan niet. 

Mariska: Maar DELA heeft zelf ook een uitvaartcentrum in Geleen.

Maud: Ja, en in Maastricht. 

Gerrie: Er zijn in principe twee dingen: je hebt een uitvaartcentrum en een uitvaartverzekering. Dat is het grote verschil. Als je uitvaartverzekerd bent, kun je dus inderdaad naar de DELA gaan of naar de Monuta. Dat is een verschil. 

Maud: Ja, want jullie zijn nou hier in een uitvaartcentrum. Dus hier komen de overledenen binnen. Hier worden ze verzorgd. Jullie hebben hier allemaal kamers gezien; daar kunnen we dadelijk best even binnen kijken als jullie dat willen. Dat zijn de rouwkamers, dus hier kunnen de mensen op bezoek komen om bij hun overleden dierbare te zijn en van hier uit gaan ze met de rouwauto naar de kerk of naar het crematorium op de dag van de uitvaart. 

Mariska: Of ze kunnen ook naar de kerk en het crematorium?

Maud: Ja, vanuit de kerk naar de begraafplaats of vanuit de kerk naar het crematorium. Wat mensen willen. 

Robert: Als er iemand in je eigen kennissenkring of familie is overleden, mag je de uitvaart verzorgen? Is dat weleens gebeurd?

Maud: Dat mag, ja! Ja. Het is natuurlijk wel eens gebeurd. 

Robert: Regel je dan zelf de uitvaart van een kennis of oude bekende van school of een club? 

Maud: Ja, er zijn mensen die ik goed ken die overlijden of waarvan een ouder overlijdt. Soms vragen ze van: “Maud, wil jij de uitvaart regelen?” En als ik denk van, nou ik kan genoeg afstand houden, dan doe ik dat. Maar als ik zelf heel erg verdrietig ben, omdat het iemand is die ik ook heel goed gekend heb, dan denk ik heel goed na wat ik doe. Want ik kan niet én uitvaartverzorger zijn én nabestaande tegelijkertijd, dat is een beetje lastig. Dan gaat het in mijn hoofd door elkaar lopen en dat is niet goed. Dus dan vraag ik een collega om mij te helpen. 

Gerrie: Ik heb het bij mijn beste vriendin gedaan. Maar dat had ook meerwaarde. Het kan. 

Maud: Ja, ik heb het bij mijn schoonvader ook zelf gedaan. Dat kwam zo omdat het in de coronatijd was. En dat kon ik ook omdat ik genoeg afstand kon houden. Maar als het mijn eigen ouders zouden zijn dan denk ik niet dat ik het zelf zou doen. Dus per keer maak je de afweging van: doe ik het zelf of schakel ik iemand in? Het zou niet goed zijn als ik dan de hele dienst daar stond te huilen. Dan moet ik fijn bij mijn gezin blijven zitten. Dan ga ik zelf afscheid nemen en dan ben ik niet de uitvaartverzorger.

Robert: Oké, we zijn eigenlijk door de vragen heen. Dankjewel voor uw tijd.

Maud: Jullie hadden hele goede vragen hoor! Ja echt. 

Klik HIER voor deel 1 van het interview
Klik HIER voor deel 2 van het interview

  Interview Mariska Snel

  Interview Robert van Deyl

  Tekstverwerking Erwin Hoenjet

Cliëntenweb, december 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +