Burgemeester Maastricht

te gast in Athos, een interview door het cliëntenweb

Robert: Bent u de eerste vrouwelijk burgemeester van Maastricht?

Burgemeester: Ja, dat klopt. Het zijn allemaal mannen geweest de afgelopen honderden jaren.

Robert: Wat zijn de leuke kanten van het burgemeester zijn?

Burgemeester: O, dat zijn er heel veel. Dit bijvoorbeeld, dit bezoek aan Athos, Dit vind ik echt het allerleukste om de stad in te gaan en te kijken wie daar leven, wat ze doen, wat mensen voor initiatieven hebben in de stad. Dat wordt dan georganiseerd door de ambtenaren, we doen dat zeker 1 x in de maand. 

Meestal fietsen we dan door de stad. Ik vind dat heel leuk, want ik woon al 25 jaar in Maastricht, maar ik heb nooit geweten dat er zoveel mooie projecten zijn, zoveel mooie mensen, die samen proberen de stad beter te maken. Dat vind ik echt heel erg fijn.

Verder moet de burgemeester zorgen dat het veilig is in de stad. Het is heel belangrijk dat mensen zich veilig kunnen voelen en daaraan te werken vind ik erg fijn. We hebben ook heel veel contact met burgemeesters van andere gemeentes, maar ook in België en Duitsland. Het is ook altijd leuk om samen te kijken hoe we beter voor het hele gebied kunnen zorgen. Ik vind alles leuk aan het burgemeesterschap, echt alles. Maar wijkbezoeken vind ik wel extra leuk.

Robert: Bedankt voor het interview.

Burgemeester: Heeft iemand anders nog andere vragen?

Chantal: Wat ik gezien heb toen u benoemd was en dat u veiligheid heel belangrijk vind, als ik zie hoe u daar mee omgaat, u begeeft zich veel onder de mensen, dat vind ik heel fijn, iemand die het hart op de juiste plaats heeft.

Burgemeester: Nou wat lief! Weet je, onze stad heeft heel veel mooie gebouwen, maar zonder mensen is een stad voor mij geen stad. Het gaat om de mensen die erin wonen. Een burgemeester moet wel van mensen houden, anders moet je volgens mij geen burgemeester worden.

Chantal: is het lastig om werk en privé uit elkaar te houden? Omdat bij uw voorganger werk en privé soms wel samenvloeide.

Burgemeester: Voor mij is dat niet zo moeilijk. Ik heb altijd gewerkt en in mijn eentje 4 kinderen opgevoed. Dan moet je ook heel goed werk en privé kunnen scheiden. Het is wel zo dat zodra ik de deur uitga, dan ben ik burgemeester. Mensen kijken ook zo naar je. Daar moest ik in het begin wel even aan wennen. Je bent toch wel meer publiek figuur. Maar ik vind het niet erg, de mensen zijn allemaal aardig.

Ik deed daarvoor ook geen dingen die mensen niet mochten weten of zien, (lachend) ik heb nooit dronken in het café gehangen of zo. Ik heb me altijd wel netjes gedragen, daar hoef ik niet veel anders voor te doen. Maar het is wel een goede vraag, want daarom is het burgemeesterschap wel heel ander werk dan wat ik eerder gedaan heb.

Chantal: Ik heb foto’s gezien van waar u woont.

Burgemeester: Sjiek hè.

Chantal: Ik hoop dat u nog heel lang als burgemeester blijft, dat geeft een veiligheidsgevoel. Als ik zie hoe u met mensen met een beperking omgaat, dat siert u. Ik hoop dat u heel lang blijft.

Burgemeester: Nou wat lief. Ik hoop dat het jullie goed gaat en dat jullie happy zijn hier.

   interview Chantal Kieboom

  interview Robert van Deyl

  juli 2016 fotografie Kevin Crombaghs


Reacties (2)

wat een leuk interview!
marian jorna @ 28 september 2016
Wat een eer en buitenkans om de burgemeester van Mestreech te mogen interviewen en fotograferen.
Wim Dodemont @ 28 september 2016

Reactie toevoegen +