3 nieuwe directeuren bij Radar

interview door cliëntenweb (deel 1)

Chantal: Waarom hebben jullie eigenlijk voor deze baan gekozen? Wat is jullie motivatie en drijfkracht hierachter?

Elvira: Ja, weet je er is hier in Nederland geen opleiding om directeur te worden, zoals die tot kok of kapper. Als directeur zijnde krijg je vaak heel moeilijke puzzels; daar houd ik wel van. Zodoende ben ik op deze functie terecht gekomen. 

Jeroen: Zelf heb ik niet echt voor deze baan ooit gekozen. Het is niet zo dat ik van school kwam en dacht: ik wil directeur worden. Ik ben er meer in gegroeid. Ik heb op veel plekken gewerkt.

Op een gegeven moment ben ik bij Radar gaan werken vanaf 2016. Dat was me gewoon ontzettend goed bevallen. Ik ben begonnen als manager in Kerkrade. Toen heette de functie nog hoofd. Vanaf 2016 heb ik daar als manager een dikke 3 jaar gewerkt. Het beviel me zo ontzettend goed; ik vond het zo leuk om te doen. En toen deed zich de kans voor om directeur te worden. 

Toen dacht ik: 'als je echt dingen wilt gaan bereiken en gaan veranderen voor de cliënten, hoe mooi zou het dan zijn dan om dat vanuit een rol van directeur te doen?'

Henry: De cliënten in Kerkrade gaan nu zeggen dat je het eerst maar eens moet gaan waarmaken.

Jeroen: Maak het eens waar, jazeker. Die zie ik ook nog eens af en toe. Ze komen geregeld nog eens een kopje koffie drinken of nog even iemand gedag zeggen. En die vragen me altijd: 'Hoe gaat het met je, hoe is het, vind je het leuk, wat heb je tot nu toe bereikt?”

Henry: Dus ze willen ook een stukje feedback.  

Jeroen: Dat is wel de bedoeling ja. 

Chantal: Geldt het zelfde ook voor jou, Peter?

Peter: Hoe ik bij Radar ben binnengekomen, is wat anders. Ik heb al langer in dit soort functies gewerkt, want ik regel graag dingen, zowel qua werk als in de privé sfeer. En daar komt in de kern deze functie ook op neer; het interesseert me allemaal niet hoe die functie heet. Alles wat wij doen, moet ten dienste van de cliënt staan. Ik vind het leuk om verantwoordelijkheid te hebben en ik werk graag met mensen. Ik probeer graag dingen te bereiken met mensen, verantwoordelijkheid te hebben en dingen te regelen.

Henry: Dat klinkt alsof je een interessant mannetje bent voor mij dan. 

Peter: Ik vind het niet van belang hoe je deze functie noemt of hoe je die invult. Van belang is hoe je met mensen om gaat; want vanuit verbinding kun je dingen regelen. 

Chantal: Dus waar jullie op aansturen, zijn drijfkracht en motivatie voor de cliënt en het personeel. 

Peter: Dat is de enige manier om met elkaar wat te bereiken. En verbinding houdt in dat je mensen kent. Je moet weten wat mensen bezig houdt. Iedereen reageert anders. 

Daar probeer je een bepaald beeld bij te krijgen: waarom reageert iemand snel en enthousiast? Misschien vindt hij zijn verhaal wel erg belangrijk en wil hij dat als eerste vertellen. Als je mensen kent, dan weet je waarom ze zo reageren en kun je ook proberen te helpen. Als iemand het moeilijk vindt om wat te vertellen, dan vraag je wat die persoon vindt. Dus probeer de mensen te kennen en ze te verbinden. We hebben een job te klaren. 

Robert: Interesse tonen.

Peter: En wat ik ook leuk vindt, is dat ze mij dingen vragen. Het is allemaal zo simpel. Maar af en toe zijn we zo druk bezig, dat we het wel eens vergeten. Dat komt ook voort uit een drijfveer: soms moet je de meest simpele dingen doen, zoals gewoon contact met de mensen hebben. En het maakt mij niets uit wat toevallig die functie is. Dat je mens bent, dat vind ik belangrijk. 

Henry: O leuk. Als je echt eens iets leuks wilt zien, nl. hoe cliënten en begeleiding met elkaar omgaan, moet je eens een keer met ons mee gaan fietsen. 

Peter: Dat heb ik gehoord, ja. 

Henry: Dan zie je inderdaad dat de grens vervaagt. Je bent ook met z’n allen één.

Peter: Dat is fantastisch. 

Henry: Dat is gewoon leuk om te zien. 

  tekstverwerking Erwin Hoenjet

 interview Chantal Kieboom

   video/foto Elke Slangen

  interview Mariska Snel

  interview Henry Verbroekken

  interview Robert van Deyl

oktober 2019


Reacties (0)

Reactie toevoegen +