Bakker Léon Smeets

Anouk Wijnen vroeg hem hoe je bakker wordt

Anouk: Hoe lang duurt de opleiding om bakker te worden?

Bakker Léon Smeets: Dat verschilt nogal. Je hebt dag- en avondopleidingen. Bij een dagopleiding doe je 4 dagen in de week praktijk bij een bakker en 1 dag theorie op school. Normaal duurt dat een jaar of 5.

Anouk: Wat hebt u allemaal moeten leren om bakker te worden?

Bakker Léon Smeets: Oei, da’s een goeie! De warenkennis. Wat is bloem, wat is suiker, eieren, wat doen eieren in een deeg. Heel veel verschillende dingen leerden we, zelfs rekenen. Dat hadden we nodig als je een recept wilde veranderen in een portie dubbel of half zoveel. Maar het belangrijkste is toch de warenkennis, dat je weet wat het doet en wat het bakkersvak inhoudt.

Anouk: Heeft u ook stage gelopen en zo ja waar?

Bakker Léon Smeets: Dat bestond in mijn tijd niet. Je ging gewoon bij een bakker werken. In overleg met die bakker ging je dan 1 dag per week naar school. Stage, daar hadden ze toen nog nooit van gehoord. Tegenwoordig draait alles om stage.

Anouk: Toen je klaar was met school, ben je toen gaan werken?

Bakker Léon Smeets: Met 14 jaar mocht ik al van school af omdat ik werk had bij een bakker. Die zat in Geleen. Een klein bakkerijtje met een lunchroom. Hij maakte zelf nog ijs. Daar heb ik een goed jaar gewerkt. Daarna ben ik naar de 2e bakker in Geleen gegaan. Hij deed alleen maar gebak, geen brood. 

Anouk: Dat is ook wel lekker hè?

Bakker Léon Smeets: Ja, dat is zeker lekker! Toen moest ik in militaire dienst. Na een korte periode in de bouw koos ik toch definitief voor het bakkersvak. Ik kwam toen terecht op de MABRO. De Maastrichtse Broodfabriek, op de vlaaien afdeling.

Anouk: Heeft u alleen maar altijd gebakken of heeft u ook verkocht?

Bakker Léon Smeets: Nee, ik heb nooit iets verkocht, alleen maar gebakken. Altijd voor een baas gewerkt. Ik had het goed, dus waarom eigen baas worden.

Leuke en minder leuke dingen

Anouk: Wat zijn de leuke dingen van het bakkersvak?

Bakker Léon Smeets: Om van een schep bloem, zout, gist en suiker een mooi product te maken. Een broodje is voor iedereen heel normaal. Maar als bakker moet je er toch je hart en ziel inleggen om een goed product te krijgen. Het kan ook mis gaan. Als je éen van de bestanddelen vergeet kun je het niet meer gebruiken. Dat is mij wel overkomen.

Anouk: Wat vond je niet leuk om te doen?

Bakker Léon Smeets: Eigenlijk de nachtdienst. ’s Nachts hoor je te slapen, maar dat kon vaak niet anders. De mensen willen ’s morgens een vers brood, niet ’s middags. De nachtdienst begon in de regel om 11 uur ’s avonds, tot 7 uur ’s morgens.

Anouk: Heb je nog iets anders leuks wat je wilt vertellen?

Bakker Léon Smeets: Er werd altijd veel gelachen in de bakkerij. Op de Mabro, die was op het O.L. Vrouweplein in Maastricht, daar waren ook hotels. Die mensen van de hotels kwamen dan vragen of wij vlaai hadden. Wij ruilden dan een vlaai voor een emmer bier. Met kopjes dronken wij dan het bier uit de emmer.

Recepten

Anouk: Tot slot, heeft u nog wat leuke recepten voor onze website, die wij mogen plaatsen? Iets speciaals, leuk om te maken…

Bakker Léon Smeets: Biscuitgebak is heel makkelijk te maken. Het recept: 3 eieren, 80 gram suiker en 80 gram bloem, afbakken op gemiddeld 200 graden. Als die gebakken is snijdt je die middendoor en smeert daar slagroom op. Daar kun je dan weer fruit zoals aardbeien op leggen.

Anouk: Dank je wel!

En nog een toegift: een prijswinnend recept voor oliebollen. Bekijk HIER het recept!

  Interview en foto's Anouk Wijnen november 2016


Reacties (0)

Reactie toevoegen +